Povijest hrvatskog performansa na Sajmu knjiga u Frankfurtu

U Frankfurtu traje najveći svjetski sajam knjiga. Izlaže više od sedam tisuća nakladnika iz stotinjak zemalja. Zbog krize u nakladništvu, naših je izdavača znatno manje nego prijašnjih godina. Hrvatska se na njemu predstavlja velikom monografijom o povijesti hrvatskog performansa.

Može se činiti kako konceptualni umjetnik Siniša Labrović najavljuje sumrak čitanja i knjige, a zapravo promiče golemo izdanje povijesti hrvatskoga performansa, umjetnosti u kojoj su naši autori među prvima na svijetu. Ovaj projekt nije velik samo po opsegu nego i po sadržaju. Sedam desetljeća performansa - isto je toliko vremena svojevrsne umjetničke pobune. Na malom hrvatskom štandu izložene su knjige 25 nakladnika. Direktor međunarodnog dijela sajma Tobias Voss smatra kako Hrvatska ima jako dobar nastup - prisutna je i umrežena.

U Frankfurtu je velika gužva. Sajam je mjesto na kojem se sklapaju veliki poslovi u vezi s proizvodnjom knjiga. Ni autori nisu zanemareni - na sajmu su nobelovka Herta Mueller, njemačka autorica rođena u Rumunjskoj te Andrej Kurkov - poznati ukrajinski pisac koji predstavlja izdanje dnevnika s Majdana.

Zemlja-gost u Frankfurtu je Finska, a Hrvatska na posebnom štandu najavljuje kako će biti zemlja-gost u proljeće na sajmu dječje knjige u Bologni.