IS pojačava ofenzivu na Kobane - sve su dali u tu bitku

Islamska država (IS) šalje brojna pojačanja u Kobane, kurdski grad u Siriji koji već mjesec dana pokušava osvojiti, suočena sa žestokim otporom kurdskih snaga, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

'Šalju borce iz pokrajina Raka i Alep. Čak šalju osobe koje nemaju puno iskustva u borbi. Ako zauzmu Kobane, borba protiv IS-a u Siriji trajat će jako dugo. Ako ne uspiju, to će biti težak udarac njihovu ugledu među džihadistima - sve su dali u tu bitku', rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Borci kurdske Narodne obrane okruženi su s tri strane, noćas su 7 puta vraćali ISIL-ovce na jugu grada. Pokušavaju probiti obruč i napadati ISIL s leđa. Ali, sve je manje kurdskih zastava na krovovima. UN procjenjuje, u zoni borbi uz granicu još je 12 tisuća civila, a u samome gradu ostalo je uz branitelje oko 700 starih ljudi. Amerikanci su u prošlih 50 sati imali pet punih pogodaka oko grada, a Kurdi traže više udara i koridor za opskrbu - pola grada je palo, a ISIL je isključio struju i vodu.

Borba protiv džihadista u Siriji i Iraku bit će teška i dugotrajna, rekao je američki ministar obrane Chuck Hagel. Istodobno, jake su borbe u pokrajini Anbar, gdje ISIL želi utrti put prema Bagdadu. Amerikanci su izveli do 300 zračnih udara, Pentagon tvrdi, Bagdad je siguran. U pet bombaških napada na šijite, u Bagdadu i okolici ubijeno je više od 45 osoba, a deseci su ranjeni.

Velika Britanija objavila je da je poslala 12 vojnih stručnjaka u Irak koji će pomoći u obuci kurdskih boraca koji se bore protiv militanata IS-a. 'Nastavljamo razmatrati pomoć iračkim snagama sigurnosti i poslat ćemo nove timove za obuku koji će se baviti vojnim vještinama, pružanjem liječničke pomoći te razminiranjem', kaže se u priopćenju.