Zadivljujuć mozaik najveće dosad otkrivene antičke grobnice u Grčkoj

Zadivljujuć mozaik s prikazom muškarca koji upravlja kolima pronađen je u dosad najvećoj antičkoj grobnici otkrivenoj u Grčkoj, u Amfipolisu, gradu sjeverne pokrajine Makedonije, objavilo je ministarstvo kulture.

Mozaik, dimenzija 4,5x3 metra, najveći je na nalazištu i još nije potpuno otkriven. Izrađen je u 4. stoljeću prije Krista od bijelih, crnih, sivih, plavih, crvenih i žutih elemenata. Prikazuje kola u pokretu - vuku ih dva bijela konja kojima upravlja bradati muškarac okrunjen lovorovim vijencem. Pred kolima je Hermes, glasnik bogova stare Grčke.

Zasad se ne nagoviještava kome je mogla pripadati grobnica pronađena u kolovozu na nalazištu na kojemu traju iskapanja. Izneseno je nekoliko hipoteza, od prve da je to grobnica Roksane, perzijske supruge Aleksandra Makedonskog, zatim Olimpije, njegove majke, do hipoteza da je u njoj pokopan neki od Aleksandrovih drugova ili vojnih zapovjednika.

Arheolozi koji rade na nalazištu u Amfipolisu i upravo se pripremaju ući u četvrtu dvoranu, najavili su prije nekoliko dana da bi krajem listopada mogli otkriti kome pripada grobnica. Iskapanja su dosad otkrila dvije impozantne sfinge, podni mozaik, isklesane kapitele stupova te dvije karijatide više od dva metra.