Mjesec hrvatske knjige 2014. posvećen ljubavi

Svečano otvaranje "Mjeseca hrvatske knjige 2014.", koji je ove godine tematski posvećen ljubavi, održat će se 15. listopada u Splitu. Manifestacija traje do 15. studenoga, najavila je na konferenciji za novinare ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Davorka Bastić.

Istaknula je i kako je pod pokroviteljstvom grada Splita suorganizator svečanoga otvaranja Gradska knjižnica Marko Marulić iz Splita.

Tijekom mjesec dana u sklopu središnjega programa u mnogim će se sredinama čitati ljubavne pjesme a 11. studenoga će biti obilježen Dan hrvatskih knjižnica.

No, ove je godine neizvjestan nastup na Interliberu te su u tijeku pregovori sa Zagrebačkim velesajmom.

Ranka Javor iz Organizacijskoga odbora podsjetila je na to da se i ove godine održava Nacionalni kviz za poticanje čitanja. To je, kako je istaknula, natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u okviru Mjeseca hrvatske knjige, a organiziraju ga Knjižnice grada zagreba.

Naslov i tema kviza ove godine je "Ljubav za početnike", najavila je dodavši kako se on online putem provodi preko škola, knjižnica i kulturnih društava.

Za sudjelovanje u online kvizu, koji se nalazi na adresi http://www.knjiznica.hr/kviz/ treba pročitati knjige Zvonimira Baloga "Ljubav za početnike", Dobriše Cesarića "Tišina i druge pjesme" ili Tišina; memoarski zapisi; sabrane pjesme" te Luke Paljetka "Miševi i mačke naglavačke" i Dragutina Tadijanovića "Srebrne svirale".

U programima sudjeluje 240 knjižnica iz svih hrvatskih županija, što je 20 posto više nego prošle godine.

Ove godine Programski i organizacijski odbor manifestacije raspisao je natječaj za najbolju ljubavnu kratku priču pod nazivom "Neispričane ljubavi", napomenula je Sanja Repanić Blažičko dodavši kako su na natječaj pristigle 232 priče.

Pokrovitelj Mjeseca hrvatske knjige je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.