Za sve koji mrze brojke - izložba 'Volim matematiku'

Galerija Klovićevi dvori od danas pa do 15. ožujka domaćin je izložbe 'Volim matematiku', koja će uz dvjestotinjak modela, kompjutorskih grafika, animacija i interaktivnih igrica djeci, mladima, ali i odraslima, pokušati dokazati da matematika nije bauk, da je primjenjiva u svakodnevnom životu i da se s njom susrećemo na svakom koraku.

Izložba prikazuje odabrani sadržaj školske matematike u sedam tematskih cjelina - rast i oblik, geometrija oko zlatnog reza, geometrijski oblici, Arhimed (ideje o krugu i kugli), na tragu inženjera (matematika u tehnici, na cestama i u građevini), ogledala (refleksija i simetrija), fraktalno i dinamički (matematika inspirirana oblacima, povrćem i burzovnim kotacijama). Uz izložbu - niz profesora održavat će radionice namijenjene različitoj dobi.

Od interaktivnih izložaka ističu se: sobica obložena ogledalima i beskonačnim odrazima 'idealna za mnogo selfieja odjedanput', trkaća staza s autićima koja ilustrira kako promjena zakrivljenosti utječe na sigurnost u prometu, mnogi pokusi i zadaci za rješavanje. Održat će se i niz radionica: matematičkog origamija, šifriranja, interpretiranja kockanja i klađenja, prezentacija doživljaja zagrebačkih ulica, trgova, zgrada kroz oči matematičara, ulične matematike s trikovima zabavnima za publiku, računanja izbornih rezultata, predavanja o matematici za učenike s teškoćama poput diskalkulije, o Rubikovoj kocki i svemiru, mađioničarskim trikovima.

Autor izložbe je Georg Schierscher, koji je više od 30 godina predavao matematiku u Liechtensteinu, približavajući je učenicima slikovitim pomagalima u vlastitoj izradi ne bi li je napravio 'opipljivom i zanimljivom'. Schierscher je na konferenciji za novinare ocijenio kako je matematika još bauk jer je egzaktna znanost, a u školama često postoji i pritisak gradiva 'pa nastavnici prebrzo odu u apstraktno'. 'Čak se i ja bojim matematike, bojim se da neću znati riješiti neki problem jer se u matematiku čovjek treba usuditi upustiti, a razmišljanje je često naporna stvar', istaknuo je.

Riječ je o prvoj u nizu izložbi Klovićevih dvora posvećenoj znanosti, kojom se uobičajenoj galerijskoj školskoj publici žele ponuditi i drugi mediji. U prosincu će biti izložba posvećena Hermanu Potočniku Noordungu, pioniru svjetske svemirske arhitekture podrijetlom iz Pule.