Blokada splitske luke nastavit će se i idućih dana

Blokada splitske gradske luke za danas je završena. Akcija će se nastaviti i idućih dana u intervalima koje odredi sindikat i to sve do ispunjenja njihovih zahtjeva. A on je da im Lučka uprava plaća za usluge kao i u drugim lukama, kažu u sindikatu lučkih radnika Trajektne luke Split.

Direktor trajektne Luke Split Toni Medvidović rekao je za HRT da mu se niti danas nakon blokade luke nije nitko obratio niti iz Lučke uprave niti iz resornog ministarstva. Prozvao je ministra Sinišu Hajdaša Dončića da nije napravio ništa, a da je jako dobro upoznat s nezakonitostima. Ljudi su gladni, rekao je za svoje djelatnike te dodao da mu dolaze radnici po 100 kuna kako bi kupili mlijeko za djecu.


Ponovni pokušaj blokade isplovljavanja trajekta spriječila policija

Skupina radnika tvrtke Trajektna luka, koja pruža usluge u splitskoj Gradskoj luci, danas rano poslijepodne ponovno je pokušala onemogućiti isplovljavanje trajekta u smjeru Supetra, ali su nakon intervencije policije uklonili zapreke kojima su sprječavali ukrcavanje vozila i putnika u brod.

Zbog ovog pokušaja blokade, isplovljavanje trajekta prema Supetru kasnilo je desetak minuta, rekao je za Hinu Ante Mrvica, koordinator Jadrolinijinog plovnog područja Split.

Prosvjednici su improviziranom željeznom ogradom htjeli spriječiti ukrcavanje putnika i vozila, no ubrzo je došlo nekoliko policajaca koji su popisali imena prosvjednika, te ih upozorili da zakon o javnom okupljanju ne dopušta spriječavanje brodskog prometa.

Za vrijeme razgovora prosvjednika i policije putnici, koji su čekali na ukrcavanje, pljeskali su.

Prosvjednici iz tvrtke Trajektna luka su prijepodne više sati blokirali isplovljavanje iz splitske Gradske luke trajekata na linijama u smjeru Starog Grada (Hvar) i Supetra (Brač), ali su nakon usmenog zahtjeva policije deblokirali brodove.

Prosvjednici, radnici tvrtke Trajektna luka Split, već 11 godina bore se za isti tretman kao i druge hrvatske luke. Tvrde da im je suprotno zakonu o morskim lukama splitska Lučka uprava snizila cijene usluga za čak 75 posto. Isti posao u Rijeci i Puli vrijedi gotovo 1.500 kuna, u Splitu samo 400. Prozvana Lučka uprava krivnju prebacuje na Trajektnu luku. Navode da već godinama propisuje više cijene usluga nego što je zakonom određeno. Trajektna luka uputila je poziv za spas radnih mjesta. Nakon blokade spremni su objaviti imena odgovornih, a očitovanje traže i od resornog ministarstva.

Ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je u emisiji 'A sada Vlada' Hrvatskoga radija da ne očekuje kolaps ili blokadu u luci jer je Ministarstvo dalo upute lučkoj kapetaniji da napravi red u luci. Naša je odgovornost i obveza da kroz lučku kapetaniju osiguramo red, poručio je.