'Ovo će biti duga borba' - Unatoč napadima IS napreduje

Predsjednik Barack Obama izajvio je u Washingtonu vojnim zapovjednicima dvadesetak država koalicije protiv Islamske države da je duboko zabrinut zbog napredovanja džihadista prema Kobaniju na sjeveru Sirije te u zapadnom Iraku. No nije najavio mogućnost promjena u dugoročnoj strategiji usprečavanju IS-a u zauzimanju još većeg teritorija.

'Ovo će biti duga borba', rekao je Obama vojnim zapovjednicima na sastanku u zrakoplovnoj bazi Andrews u blizini Washingtona. On je svoj govor održao nakon zračnih napada izvedenih pod vodstvom SAD-a na ciljeve Islamske države u okolici Kobanija u blizini turske granice te u Anbaru u Iraku, gdje kurdski borci nastoje odvratiti napade radikalne islamističke skupine. Koalicijski zračni napadi nastavit će se na oba područja, dodao je Obama.

Na sastanku vojnih zapovjednika iz 22 zemlje su i predstavnici Turske i Saudijske Arabije, a predvodi ih general Martin Dempsey, zapovjednik američkoga združenog stožera. Bijela kuća priopćila je da su sastancima nazočili predstavinici Australije, Bahreina, Belgije, Kanade, Danske, Egipta, Francuske, Njemačke, Iraka, Italije, Jordana, Kuvajta, Libanona, Nizozemske, Novog Zelanda, Katara, Saudijske Arabije, Španjolske, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a. Ključan je bio dolazak Turske. Američki i turski dužnosnici rekli su da dvije zemlje razgovaraju o mogućnosti da zemlje koalicije koriste turske objekte u borbi protiv Islamske države.

Američki dužnosnik rekao je Reutersu nakon razgovora da su snage Islamske države, unatoč zračnim napadima, ipak napredovale na terenu, dodavši da se ipak osjeća da će koalicija na kraju pobijediti. Dodao je da će koalicija prilagoditi svoju taktiku s obzirom na činjenicu da se borci Islamske države skrivaju među stanovništvom pa ih je teže otkriti. Američka je vojska najavila da su američki i saudijski zrakoplovi u posljednja dva dana izveli 21 napad na područje oko Kobanija. Cilj napada bilo je prekinuti opskrbu i zaustaviti dolazak pojačanja.