Milanović: U monetizaciji će sudjelovati hrvatski mirovinski fondovi

Premijer Zoran Milanović izjavio je kako monetizacija autocesta ne znači njihovu rasprodaju, već se radi o racionalnom potezu kreditnog rasterećenja u kojemu bi veliku ulogu trebali odigrati hrvatski mirovinski fondovi koji raspolažu s 40 milijardi kuna.

Hrvatska ima autoceste, ali ih tek treba otplatiti, pa s glavnicom i kamatama mora platiti 8 milijardi eura u idućih 25 godina, rekao je premijer za RTL. Monetizacija će, ocijenio je, omogućiti, dobijemo li zadovoljavajuću ponudu od tri milijarde kuna u gotovini, da smanjimo kredit, da se razdužimo i novac preusmjerimo u druge važne projekte.

Inicijativa "Ne damo naše autoceste" - šteta bi bila 80 milijardi kuna

Premijer je istaknuo kako mirovinski fondovi, koji danas raspolažu s 40 milijardi kuna, traže prostor za sigurne i isplative investicije te se natječu za taj posao kroz nekoliko konzorcija. Smatra kako je ulazak mirovinskih fondova u monetizaciju autocesta poslovni interes i ujedno interes jedne cijele generacije koja će mirovine primati iz drugog mirovinskog stupa.

Umjesto toga, napominje, u paradoksalnoj smo sitauciji da mnogi ljudi i ne znajući rade protiv sebe i protiv svog interesa. Znam da je reakcija građana na monetizaciju negativna, ali moram probati ljude uvjeriti da je to dobro za Hrvatsku, kazao je Milanaović. Znam da su građani jako osjetljivi na pljačku koju im je priuštio HDZ i da na sve gledaju s ekstrastrepnjom. Ja mogu reći da mi nismo HDZ i nećemo ići glavom kroz zid, kazao je Milanović.

Ni vladajući nisu jedinstveni u vezi s monetizacijom

Upitan da prokomentira izjavu predsjednice HNS-a Vesne Pusić da treba respektirati ako većina javnosti bude protiv monetizacije, Milanović je odgovorio kako bi očekivao da HNS bude liberalniji od SDP-a po tom pitanju, jer je to bio jedan od projekata njihova bivšeg predsjednika i Vlade, iako ne i okosnica izbornog programa.

Nakon Josipovićeva pisma Leko najavio sjednicu Predsjedništva Sabora 

Na tvrdnju da ga predsjednik Republike zaobilazi tražeći kod predsjednika Sabora izmjene izbornog zakona i uvođenje preferencijalnoga glasovanja, Milanović je odgovorio kako je u Saboru potrebno postići konsenzus stranačkih klubova o tome. Podsjetio je kako je prije nekoliko dana najavio uvođenje preferencijalnoga glasovanja jer ne možemo imati za europske izbore jedne standarde, a za nacionalne, koji su nam važniji, druge.