Otvoren Francuski paviljon

Remek-djelo moderne arhitekture - Francuski paviljon u Studentskom centru svečano je otvoren nakon nekoliko godina obnove, a početak novog doba tog dugo zanemarenog prostora označila je izložba fotografija iz zbornika Arheologija modernosti u prostoru Studentskog centra.

Spomenik pred kojim danas stojimo podsjeća nas da je arhitektura u prvoj polovici 20. stoljeća u Zagrebu i Hrvatskoj rasla paralelno sa svjetskim tokovima i trendovima, a u slučaju Francuskog paviljona čak smo bili korak ispred svijeta i vremena, rekao je predsjednik Republike Ivo Josipović na otvorenju.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izrazio je radost što je taj važan spomenik kulture napokon obnovljen. Obnova je doduše trajala devet puta dulje nego inicijalna gradnja, ali ipak zahvaljujem svima koji su uložili sredstva, napomenuo je.

Francuska veleposlanica Michele Boccoz napomenula je kako Francuski paviljon svjedoči o snažnim i bliskim vezama između Hrvatske i Francuske te Zagreba. U ovom prekrasnom gradu koji obiluje impresivnom arhitekturom vrlo su rijetka francuska arhitektonska ostvarenja. Zato se radujem što je danas pred nama savršeno renovirana građevina koja svjedoči prekrasnom stilu tridesetih godina i inovativnom duhu, rekla je.

Izložbeni paviljon Republike Francuske izgrađen je prema projektu francuskih arhitekata 1936./1937. u sklopu sajamske priredbe Zagrebački zbor. Francuski paviljon građevina je iznimne kulturno-povijesne i tehničko-tehnološke vrijednosti koja prelazi okvire lokalnog značenja. Rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu Francuski paviljon je 1987. godine stavljen pod preventivnu zaštitu, a rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH 2003. upisan je u Registar nepokretnih kulturnih dobara RH, listu zaštićenih kulturnih dobara.

Projekt obnove paviljona počeo je 2009., a u njoj su sudjelovali Grad Zagreb, Studentski centar i Sveučilište u Zagrebu. Ukupna vrijednost radova iznosi 12 milijuna kuna.

Na svečanom otvorenju, među ostalim, bili su i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, povjesničar umjetnosti i teoretičar dizajna Feđa Vukić i sanacijski upravitelj Studentskog centra Pejo Pavlović.