Sjećanje kolega glumaca i prijatelja na Borisa Buzančića

Kolege i prijatelji nedavno preminuloga Borisa Buzančića okupili su se danas u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu na komemoraciji i posvjedočili svoje poštovanje i zahvalnost tome velikanu hrvatskoga glumišta, koje je, istaknuli su, njegovom smrću pretrpjelo veliki gubitak.

Umro glumac i prvi gradonačelnik Zagreba u RH Boris Buzančić

Intendantica zagrebačkoga HNK-a Dubravka Vrgoč, predsjednik Hrvatskoga društva dramskih umjetnika (HDDU) i ravnatelj kazališta Gavella" Boris Svrtan te glumac Dušan Gojić podijelili su s okupljenima, među kojima su bili i članovi Buzančićeve obitelji, sjećanja na izuzetna glumačka ostvarenja Borisa Buzančića, istaknuli njegov vrhunski profesionalizam i nadarenost, kao i osobna iskustva glume i prijateljevanja s tim velikim glumcem i prvim gradonačelnikom Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj, koji je umro u Zagrebu 9. listopada u 85. godini od posljedica moždanog udara.

Boris Buzančić plijenio je svojom laganom, ali čvrstom energijom i nikada nije mistificirao svoj poziv te je ostao moderan cijeli svoj život, rekao je Boris Svrtan. Kao rijetko tko, dodao je, "Boris je imao urođenu moć, ali bez ikakvih pretenzija, da vlada kazališnom i filmskom scenom". Svrtan se osvrnuo i na svoje osobno iskustvo rada i druženja s Buzančićem rekavši kako je on bio "njegov glumački otac".

Kolega i prijatelj Dušan Gojić govorio je pak o osobnom druženju i prijateljevanju s Buzančićem koji je, istaknuo je, uvijek bio spreman nesebično pomoći bez velikih riječi, što je i potkrijepio primjerom iz njihovih mlađih dana. Okupljenima se obratila i Buzančićeva kći Ana koja je govorila o njegovim zadnjim bolesničkim danima.