Zvučna knjiga 'Dijagnoza optimist'

U zagrebačkoj Zakladi Čujem, vjerujem, vidim održano je predstavljanje zvučne knjige Dijagnoza optimist. Tom je prilikom autorica, splitska novinarka Žaklina Jurić slijepim i slabovidnim osobama darovala 500 primjeraka svoje knjige.

Kada se početkom prošle godine Žaklina Jurić suočila s dijagnozom karcinoma dojke nije klonula duhom. Redovito je radila i usput napisala knjigu Dijagnoza optimist.

Knjiga je vrlo brzo napisana. Poruka je vrlo jasna i to govori sam njen naslov Dijagnoza optimist. Znači bez obzira što vam liječnici kažu kakva je dijagnoza, uvijek morate u sebi imati dovoljnu dozu optimizma da izgurate sve to
, kaže Žaklina Jurić, autorica knjige.

Dašak tog optimizma moći će osjetiti i slijepe i slabovidne osobe te one koji ne vide crni tisak. Ne mogu čitati njezinu knjigu, ali je zato mogu slušati.

Tek 0.4 posto objavljenih knjiga dostupno je slijepim osobama. To znači da na sto objavljenih knjiga, slijepa osoba može čuti tek pola jedne. U Zakladi na godinu rade oko 30 zvučnih knjiga, a mogli bi kažu, minimalno stotinu. Žaklina Jurić se nada da će njezin primjer slijediti i drugi pisci i na taj način povećati zbirku zvučnih knjiga.