Umeå - europska prijestolnica kulture 2014.

Jedna od dvije ovogodišnje europske prijestolnice kulture jest švedski Umeå. Iako je ne tako daleko od sjeverne polarnice, ipak je jedan od najbrže rastućih europskih gradova.

Prije deset godina u Umeu su se počeli pripremati za europsku kulturnu prijestolnicu, a prije pet godina su izabrani. Danas svaki građanin Umeå zna da je kultura pitanje identiteta.
Prognostičke karte na stranim televizijama nekada bi često završavale tek malo sjevernije od Stockholma. Švedski sjever, kao i Umeå, kao da nisu postojali. To se promijenilo. Danas i na BBC-ju spominju sjever Europe. To je naša velika pobjeda, izjavio je Sven-Olov Edvinsson iz Organizacijskog odbora Umeå 2014.

Umeå je smješten na ušću istoimene rijeke u Botnički zaljev. 600 je kilometara sjeverno od Stockholma, 400 južnije od polarnog kruga... Ove jeseni, zbog njegova kulturnog predznaka, posjetila ga je i švedska princeza Victoria s mužem.

Grad u kojemu je djetinjstvo i mladost proveo autor trilogije Millenium Stieg Larsson, danas počasni građanin Umea, trenutačno ima 117 tisuća stanovnika. Još od osnivanja Sveučilišta prije pola stoljeća, godišnje raste za tisuću novih. Jedan od ciljeva projekta europske kulturne prijestolnice jest i udariti temelje daljnjem demografskom rastu. Do 2050. Umeå bi trebao imati 200 tisuća stanovnika. Gotovo petina današnje populacije su studenti, pa se osim naslovom kulturne prijestolnice Europe, Umeå diči i onime jednoga od najobrazovanijih švedskih gradova...


I jedan od hrvatskih gradova 2020. bit će europska prijestolnica kulture. Što možemo naučiti od Umeå i što Umeå nudi kao prijestolnica kulture pogledajte u prilogu Dragana Nikolića.