Uskoro datum predsjedničkih izbora, kandidatima sve odgovara

Premijer Zoran Milanović, koji se nalazi u Milanu, izjavio je kako nije razgovarao s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem o datumu održavanja predsjedničkih izbora. Vlada to odlučuje autonomno, rekao je. Izbori će biti tjedan dana prije ili poslije Nove godine, a o točnom datumu Vlada će vrlo brzo odlučiti, rekao je za HRT.

Time je demantirao pisanje Večernjeg lista, koji je objavio sa su se predsjednik Josipović i premijer Milanović dogovorili o datumu predsjedničkih izbora. Prema pisanju Večernjeg predsjednički izbori trebali održati 11. siječnja 2015. godine, a ne kako se do sada nagađalo 21. prosinca ove godine. Ako bi bilo tako prvi krug utrke za Pantovčak održao bi se nakon školskih praznika, a i vrhunac kampanje ne bi se poklapao s blagdanima. 

Izbore za predsjednika Republike Hrvatske raspisuje Vlada u roku koji omogućava da se oni obave najmanje 30 dana, a najviše 60 dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika. Josipović je prisegu položio 18. veljače 2010. godine.


Josipović: Odgovara mi svaki termin koji Vlada odabere

Predsjednik Republike izjavio je kako mu odgovara svaki termin koji će Vlada odabrati za održavanje predsjedničkih izbora. Meni svaki termin odgovara. Koji će Vlada odabrati, to tek treba vidjeti, kratko je prokomentirao Josipović, koji je prisustvovao obilježavanju 105. obljetnice zagrebačke Hitne pomoći.


HDZ: Grabar Kitarović pobjeđuje bez obzira na datum izbora

Voditelj izbornog stožera HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Miro Kovač rekao je da im je svejedno kada će biti predsjednički izbori. Kolinda Grabar Kitarović pobijedit će bez obzira na datum održavanja, izjavio je Kovač za Hinu.