Sumnje u kriminal pri provođenju mature

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar potvrdio je da su Državnom odvjetništvu prijavljene sumnje u kriminal pri provođenju mature.

Ako ima nekakvih elemenata ilegalnog poslovanja, to će utvrditi mjerodavne institucije kojima je predmet upućen. Ravnateljica nacionalnog centra poslala je to Državnom odvjetništvu, rekao je Mornar.

Istražit će se je li bilo nezakonitosti i neopravdanog trošenja novca u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja za vrijeme bivšeg ravnatelja Gorana Sirovatke.

U izvještaju koji je nova ravnateljica Centra Maja Jukić predala ministru spominju se među ostalim preskup najam prostora, fiktivi ugovori, enormni putni troškovi i nezakonito plaćanje vanjskim suradnicima, visoki troškovi usluga mobitela i održavanja automobila. Ukupno je sporno više od 11 milijuna kuna.

Bivši ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka smijenjen je u svibnju 2013. zbog niza nepravilnosti koje su otkrivene u radu te institucije. Tada je vršiteljicom dužnosti imenovana Alenka Buntić Rogić do izbora nove ravnateljice.

Mornar: MZOS službeno nije primio izvješće o stanju u NCCVO-u

Vedran Mornar izjavio je na briefingu s novinarima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) da Ministarstvo do sada nije službeno primilo izvješće Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCCVO) o zatečenom stanju i poduzetim aktivnostima s podatcima kako je ta institucija raspolagala državnim novcem od 2012. do danas u provedbi državne mature.

Napomenuo je da je spomenuto izvješće dobio usputno na jednom sastanku, prelistao ga i bio impresioniran učinjenim uštedama, te istaknuo kako je očekivao da će to izvješće primiti kroz urudžbeni zapisnik što se, dodao je, do danas nije dogodilo.

Ministru Mornaru je, kako je rekao, neobično da je to izvješće završilo prije u tisku nego u Ministarstvu. Ponovio je kako pohvaljuje uštede koje su u tom izvješću prikazane, ali i dodao kako bi ipak pričekao kraj proračunske godine da se vidi hoćemo li doista dočekati kraj proračunske godine s 11 milijuna kuna ušteda.

Na novinarsku primjedbu da je ipak vidio izvješće prije no što je ono objavljeno u medijima, ministar Mornar ponovio je kako ga je dobio usputno i da ga je shvatio kao osobni primjerak i tako ga tretirao te pažljivo prelistao. Ali, istaknuo je, sa službenim stavom sam ipak htio pričekati dok izvješće ne dođe službeno u Ministarstvo.