Julijana Matanović dobitnica nagrade 'Ksaver Šandor Gjalski'

Dobitnica književne nagrade 'Ksaver Šandor Gjalski' je Julijana Matanović za knjigu 'I na početku i na kraju bijaše kava', objavljeno je u dvorcu Gjalski u Gredicama kod Zaboka na konferenciji za novinare.

U knjizi sa 17 proznih ispisa snažnog autobiografskog i memoarskog izraza autorica Julijana Matanović prepoznaje snažnu simboliku i poruke koje šalje tzv. obični poziv na kavu, aspekte pričanja, slušanja i brige za drugoga, stoji uz ostalo u obrazloženju nagrade koju je dodijelilo peteročlano prosudbeno povjerenstvo pod predsjedanjem Stjepana Čuića.

Kako je najavljeno, kulturna manifestacija Dani K. Š. Gjalskog održat će se od 20. do 25. listopada. U sklopu manifestacije organiziraju se mnogobrojni kulturni programi, izložbe, koncerti, kazališne predstave, promocije knjiga i, kao najznačajniji program, svečanost dodjele književne nagrade.

Ovogodišnja manifestacija počinje radionicom 'Čitaj i piši u kući pisca' koju će u dvorcu Gjalski voditi Zoran Ferić te otvorenjem izložbe slika Stipana Tadića.
Kroz tjedan će biti proglašeni dobitnici Male nagrade Gjalski (za učenike osnovnih škola) i Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola, predstavljene zbirka pjesama 'Venček od mirte' Martine Mirt Ordanić, knjige '55 lakih komada' Darka Milošića, knjige literarnih i likovnih radova učenika Poreča, Zaboka i Crikvenice 'PoZiCe' te pjesničko-grafičke mape 'Križ i sidro' Zdenke Pozaić.

Dani K. Š. Gjalskog završavaju u subotu 25. listopada u 17 sati svečanošću dodjele književne nagrade Ksaver Đandor Gjalski u Osnovnoj školi koja nosi piščevo ime.