Pavao Pavličić dobitnik Nagrade Zvane Črnja

Hrvatski akademik, književnik, prevoditelj i scenarist Pavao Pavličić dobitnik je ovogodišnje Nagrade Zvane Črnja za knjigu "Narodno veselje", objavljenu 2013. godine u izdanju Mozaik knjige, objavljeno je u Puli na otvaranju ovogodišnjih 12. pulskih Dana eseja.

Nagrada Zvane Črnja književna je nagrada koja se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja u spomen na hrvatskoga književnika, kulturologa i publicista Zvanu Črnju.

Obrazlažući odluku o dodjeli nagrade, predsjednik povjerenstva Vinko Brešić podsjetio je da se knjiga sastoji od devet posebno podnaslovljenih poglavlja memoarske proze u kojima se pripovjedač, potaknut pronalaskom starog magnetofona, prisjeća svojega odrastanja u Vukovaru, odnosno djetinjstva i mladosti pedesetih i šezdesetih godina, sve do odlaska u Zagreb. Upravo po tim elementima, koji se danas smatraju općim mjestom kulturne povijesti, ova je Pavličićeva knjiga i dokument o jednome naraštaju koji je stasao upravo u doba smjene dviju paradigmi - modernizma i postmodernizma, istaknuo je Brešić.

Ovogodišnja tema pulskih Dana eseja je Hrvatska književnost u susjedstvu, a tijekom dvodnevnog književnog skupa održat će se brojna predavanja te će biti predstavljena knjiga Od pustinje do ledenjaka: književnost čileanskih Hrvata Željke Lovrenčić.