U MUO predstavljena Guercinova slika "Venera i Amor"

Pod pomnim nadzorom talijanskih restauratorica u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) otvoren je sanduk s još jednom slikom za izložbu "Guercino: Svjetlo baroka", koja se otvara 28. listopada u tom muzeju - freska tog majstora baroknog slikarstva prenesena na platno, "Venera i Amor" iz 1632., koja je za zagrebačku izložbu prvi put izašla iz Italije.

Izložba će predstaviti 35 Guercinovih radova koji čine cjelinu i pokazuju ga kao genija baroka.

Freska "Venera i Amor" skinuta je sa zida krajem 18. stoljeća i prenesena na platno, a u Rim je stigla u 19. stoljeću, gdje se i danas nalazi, na Akademiji San Lucca, rekla je Fabiola Jatta s Akademije, koja je s Laurom Cibrario osam mjeseci restaurirala to vrijedno djelo. Bio je to delikatan i težak posao, no i prije nego što smo počeli raditi na njoj napravili smo iscrpnu stručnu analizu, s obzirom na njezino vrlo loše stanje koje je zahtijevalo pažljivo postupanje, istaknula je.

U Zagreb smo došli vidjeti je li sve prošlo u redu tijekom transporta, hoće li slika biti ispravno postavljena na zid te je li joj osigurana optimalna vlažnost i temperatura, kazala je.

Zagrebačka izložba, koja će biti otvorena do 31. siječnja.