Josipović očekuje pravedno suđenje, Milanović bez komentara, Leko ne želi sudjelovati u pravnim bitkama

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u Samoboru kako očekuje pravedno i zakonito suđenje Perkoviću i Mustaču. Upitan kako gleda na mogućnost da na tom suđenju u javnost izađu razni povjerljivi podaci, Josipović kaže kako ne vidi što bi moglo biti povjerljivo nakon toliko godina.

Na pitanje vidi li problem u tome da se na suđenju koristi i arhivska građa koju je od bivšeg SKH naslijedio SDP odgovorio je da pred sudom treba biti sva relevantna građa.

Premijer Zoran Milanović nije želio komentirati početak suđenja. O tome znam toliko malo ili nimalo. To pitanje morate postaviti nekim drugim ljudima u Hrvatskoj. Ili nekim drugim strankama. Sude im za teško ubojstvo, rekao je Milanović u Milanu.

Predsjednik Sabora Josip Leko (SDP) kazao je da ne može iz rukava odgovoriti je li Hrvatska korektno surađivala s njemačkim istražiteljima i obranom u slučaju Perković. To bi trebalo pitati njemački sud, državne arhive Hrvatske, obranu i tužitelja, rekao je Leko, a na optužbe da je dio arhiva ostao u SDP-u, kratko je poručio: Tko optužuje, neka dokazuje, a neka SDP kaže što ima. Zaista ne mislim sudjelovati u tim pravosudnim bitkama. Optužba i obrana imaju svoje zakonitosti, a ja ne želim sudjelovati ni u jednom ni u drugom, poručio je predsjednik Sabora.

Odbacio je tumačenja da bi suđenje Perkoviću i Mustaču moglo promijeniti hrvatsku povijest i baciti novo svjetlo na nekadašnji Savez komunista Hrvatske i njegovu sljednicu SDP. Povijest se ne može promijeniti, što tko mislio da mislio, a kako će se istraživati i tko će donositi zaključke, da vam budem iskren, ja bih radije da se više posvetimo budućnosti. Ne zanemarujem ni prošlost, ali bih puno radije da svoju energiju usmjerimo na budućnost, ocijenio je Leko.

SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić ustvrdio je da u SDP-u nije ostao ni jedan dokument iz arhiva SKH te da je cijeli arhiv predan Državnom arhivu, koji vodi brigu o tim dokumentima. Odvjetnici obrane i optužbe u slučaju "Perković" ovih su dana u više navrata tvrdili da su im nedostupni dokumenti SKH, koji su im potrebni u danas započetom procesu pred sudom u Muenchenu. Što se tiče suđenja, Stazić ističe da SDP snažno podupire to da se krivci pronađu i kazne. A što će suđenje sve otkriti, ja to ne mogu znati, ne mogu prejudicirati ni kako će završiti. Po onome što sam čuo iz medija, gospodin Perković je rekao da će razotkriti mrežu suradnika Udbe koji su danas visokopozicionirani HDZ-ovci, rekao je Stazić novinarima u Saboru.

HDZ-ov Miroslav Tuđman kaže kako ne zna što je dostavljeno odvjetnicima, no podsjeća da je osobno postavio zastupničko pitanje o arhivu nekadašnjega Savjeta općenarodne obrane i društvene samozaštite (ONO i DSZ), koji je bio partijsko tijelo, i Komiteta za ONO i DSZ, koji je bio državno tijelo. Na čelu oba ta tijela je, kaže, bio je predsjednik SKH. Arhiva Komiteta naprosto ne postoji, odnosno ne zna se gdje je. Predsjednik Vlade je izbjegao na to pitanje odgovoriti, a iz Državnog arhiva odgovor je da se to tamo ne nalazi. Drugim riječima, ta arhiva je nestala i nije dostupna, kazao je Tuđman.

Naglasio je da u minhenskom suđenju nije riječ samo o Perkoviću, nego o rekonstrukciji cijelog tog sustava. Podsjetio je da je UDBA između 60-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća provela oko 100 likvidacija, daleko više nego što ih je počinio KGB u istom razdoblju. Važno je demaskirati i učiniti poznatim kako je funkcionirao taj sustav, kazao je Tuđman. Iako su ključnu ulogu u odlučivanju o tome koga će se likvidirati igrali savjeti, a odluke su se donosile u Beogradu, Tuđman napominje da je politička elita u Hrvatskoj, na čelu koje je od 1982. do 1990. bio tadašnji predsjednik SKH i kasniji hrvatski premijer Ivica Račan, odlučivala ili je u najmanju ruku bila informirana o čemu se radi. Jasna je stvar da ta arhiva iz Beograda nikada nije bila dostupna, a hrvatsku politiku treba upitati što je poduzela i hoće li uvjetovati pristup Srbije eurointegracijama otvaranjem te i drugih arhiva, ocijenio je Tuđman.