"Osobni rezovi" - najveće predstavljanje hrvatske vizualne umjetničke scene

U francuskom gradu Nimesu otvorena je izložba "Personal Cuts" ("Osobni rezovi") koja kroz radove 15 hrvatskih umjetnika predstavlja umjetničku scenu u Zagrebu od 50-ih godina prošlog stoljeća do danas.

Kustosica Branka Stipančić odlučila je napraviti izložbu koja je neka vrsta povijesti radikalne struje u modernoj i suvremenoj umjetnosti, a koja uključuje performanse, akcije, video i takozvane antiumjetničke radove. Naglasak izložbe stavljen je na 60-te i 70-te godine prošlog stoljeća i neoavangardne i konceptualne umjetničke radove, a izložba je kronološki postavljana.

Izlažu pripadnici grupe Gorgona - I. Kožarić, J. Vaništa, J. Knifer, D. B. Mangelos, pripadnici Grupe šestorice autora - V. Martek, M. Stilinović, zatim G. Trbuljak i pioniri performansa i videoumjetnosti T. Gotovac, D. Martinis i S. Iveković i B. Cvjetanović. Uz umjetnike koji su obilježili umjetničku scenu druge polovice 20. stoljeća izlaže i četvero umjetnika srednje generacije A. Kulunčić, D. Maljković, I. Grubić i B. Končić Badurina.

Radovi umjetnika iz Hrvatske predstavljeni su na više od 1000 četvornih metara izložbenog prostora u Muzeju Carré d'Art kojeg je projektirao britanac Norman Foster. To je do sada najveće skupno predstavljanje hrvatske vizualne umjetničke scene na međunarodnoj pozornici.

Izložba će ostati otvorena do 11. siječnja 2015.