Uhićen Bandić i suradnici - nakon pretraga prebačeni na Oranice

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, direktor ZET-a Ivan Tolić i predsjednik Uprave CIOS-a Petar Pripuz su među 19 osoba koje je uhitila zagrebačka policija. Uhićeni su prema nalogu Uskoka, zbog sumnje u više kaznenih djela na štetu grada. Protiv njih bit će podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da su počinili više koruptivnih kaznenih djela, zloporabili položaj i ovlasti te trgovali utjecajem. Navodno je policijska akcija trebala početi rano ujutro, ali je jedan od uhićenih uhvaćen na slovenskoj granici pa je akcija počela danas poslijepodne.

Reakcije - 'Ne radi se o jednom čovjeku nego o sistemu'


                    
                    
Pretres kuće Slobodana Ljubičića (Zeljko Lukunic/PIXSELL)


Završile pretrage stanova - prebačeni na Oranice

Odvjetnici Krešimir Krsnik, Veljko Miljević i Mate Matić potvrdili su da su odvjetnici Milana Bandića, Slobodana Ljubičića i Petra Pripuza i da su sva trojica ispitana u prostorijama Policijskog USKOK-a. Zatim su nazočili policijskom pretraživanju svojih privatnih i službenih prostorija. Sutra će biti izvedeni pred suca istrage. Iza 23 sata završila je pretraga kuće Petra Pripuza, a nakon 2 sata i pretraga Bandićeva stana. Prevezeni su u PNUSKOK-ove prostorije na Oranicama.                    
                    Krešimir Krsnik (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)


Uz Bandića je Pavle Kalinić, pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama u Gradu Zagrebu. Kalinić je za Novu TV kazao kako ga, zbog 'pritiska' policije u zadnje vrijeme, uhićenje nije iznenadilo, a očekuje da će oko toga još biti žestoke borbe. 'S obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane', rekao je Kalinić za Novu TV. Unatoč uhićenju gradonačelnika, ne smatra da će biti problema u funkcioniranju grada. 'Naravno da će biti određenih tenzija i pretumbavanja, ali u svakom slučaju stvari će dalje funkcionirati bez problema', poručio je. Upitan misli li da ovo uhićenje znači i Bandićev kraj u političkom smislu, odgovorio je kako to ovisi o puno elemenata koji će se ovih dana posložiti, a očekuje da bi Bandiću nakon uhićenja rejting mogao i porasti.


                   
                    Pretres kuce Petra Pripuza (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)               

Sporni poslovi s otpadom

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna.  Također doznajemo i da se Bandića tereti za malverzacije u predsjedničkoj kampanji 2009. 'Ne pronalazim dovoljno elemetata da bi se krenulo u ovakvu akciju. Ovde se ne radi o zaštiti pravosudnog sustava. Bojim se da je ovo jedan od predizbornih udaraca', izjavio je za HRT odvjetnik Petra Pripuza Mate Matić. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je tek da je u tijeku pretres gradonačelnikova stana.


                   
                    Petra Pripuza dovoze u PNUSKOK (Anto Magzan/PIXSELL)


Grad preuzimaju Sandra Švaljek
i Vesna Kusin

Glasnogovornica gradonačelnika Bandića Martina Šušnjara izjavila je Hini kako nema informacije o njegovu uhićenju, rekavši da je gradonačelnik popodne brao mahune u svom vrtu na Savici. Na pitanje kako će grad funkcionirati, odnosno tko će obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju Bandićeva dužeg zadržavanja Šušnjara je kazala kako 'nema nikakvih problema, jer gradonačelnik Bandić ima dvije zamjenice - Sandru Švaljek i Vesnu Kusin'.
Nebrojeno je puta Bandić pozivao institucije pravne države da odrade svoj posao - poziv je očito ozbiljno shvaćen. Uz njega se vežu brojne afere: Dinamov stadion, Krašograd, trgovanje utjecajem, česte malverzacije u Zagrebačkom holdingu

Sandra Švaljek izjavila je kako grad funkcionira kako treba, a tako će biti i dalje. 'Holding je veliki sustav koji je uređen, smeće će se odvoziti, tramvaji će voziti', kazala je.  

                   
                    PNUSKOK u zgradi Poglavarstva (Nina Djurdjevic/PIXSELL)


Priopćenja USKOK-a i MUP-a

Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o. koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhićeno je više osoba, objavljeno je na USKOK-vim internetskim stranicama. U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku. Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u. 

Iz policije se još ne mogu dobiti informacije tko je sve uhićen, a MUP je na svojim internetskim stranicama objavio kako je više osoba uhićeno nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu. Istraživanje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koordinirali su ga DORH i Uskok.