Jugoton - istočno od raja / 1947.-1991.

U Tehničkom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba "Jugoton - istočno od raja / 1947.-1991.", multimedijski projekt o vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće u bivšoj Jugoslaviji.

Kroz primjere dizajna, arhitekture i vizualnih umjetnosti te prikaz tehnološkog procesa od snimanja do proizvodnje pokazuje se odijelo i lice popularne muzike, istaknuli su organizatori izložbe.

Prikazan je velik broj omota gramofonskih ploča, plakata, fotografija, originalnih skica i radova domaćih i stranih autora, znakovi i logotipovi, arhitektonski planovi, nacrti Jugotonovih tvorničkih prostora i trgovina te drugi materijali, poput odluka radničkog savjeta, knjige dojmova, dokumentarnih fotografija i drugog.

Glavna autorica izložbe Sanja Bachrach-Krištofić rekla je kako je izložba okupila ljude koje su roditelji zarazili rockom još od malih nogu, kada su ih vodili na koncerte zagrebačke Grupe 220.

Ravnateljica Tehničkog muzeja Markita Franulić kazala je da se tehnika i umjetnost odnosne kao Jing i Jang, koji su prirodna dvojnost, i da tehnika treba umjetnost i obrnuto. Najavila je da će se Tehnički muzej baviti istraživanjima odnosa umjetnosti i tehnike.

Izložba, koja će biti otvorena do kraja studenoga, okupila je niz osoba koje su izravno razvijale Jugotonov program popularne glazbe, poput Mirka Bošnjaka, Veljka Despota, Pere Gotovca, Ivana Ivezića, Dubravka Majnarića, Siniše Škarice i drugih.