Čačić: Priče 'Ne damo mi naše autoceste' su glupost

Predsjednik Narodne stranke - Reformista Radimir Čačić poručio je kako su busanje o hrvatska prsa i priče 'Ne damo mi naše autoceste' glupost.

Referendumska inicijativa "Ne damo naše autoceste"

Sadašnji sustav više nije održiv. HAC i ARZ nisu u mogućnosti vraćati kredite i ispunjavati obveze jer redovni prihodi nisu dovoljni, pa iz godine u godinu stvaraju novi deficit, rekao je Čačić na konferencije za novinare.

Novi reprogram sa sadašnjim kreditnim rejtingom zemlje značio bi novo nepovoljno zaduživanje, daljnji pad kreditnog rejtinga i povećanje javnog duga, a s druge strane kroz koncesiju omogućujemo vraćanje nepovoljnih kredita i smanjujemo javni dug, kaže Čačić.

Milanović: Monetizacijom bismo izbjegli kamatarenje

Koristeći, uz nužnu racionalizaciju poslovanja, osnovnu prednost pristupa tri puta jeftinijem kapitalu koju imaju investitori iz zemalja s najboljim kreditnim rejtingom, potencijalno kroz mirovinske fondove sudjelujemo i u profitu koncesionara, mišljenja su Reformisti. Istodobno, pojašnjava Čačić, Hrvatska ostvaruje novu povoljnu poziciju za budući pristup stranom kapitalu, postaje kreditno potentnija i zanimljivija u investicijskom smislu.

Današnje stanje duga HAC-a i ARZ-a bez kamata iznosi 30 milijardi kuna. U sljedeće tri godine na naplatu za autoceste dolaze dvije milijarde eura glavnice koje HAC i ARZ nemaju, a ukupna je glavnica koju moramo vratiti četiri milijarde eura.

Obrušio se Čačić i na tvrdnju predsjednice svoje bivše stranke HNS-a Vesne Pusić kako treba, kada je riječ o referendumu protiv monetizacije autocesta, poslušati glas javnosti. Postoje teme koje nisu referendumska pitanja. Ovo je pitanje izvršne vlasti koja nije u stanju provesti 'outsourcing', koja nije u stanju realizirati projekte o kojima ovisi budućnost naše djece - naravno da ne zaslužuju povjerenje građana, poručuje Čačić.