'Minuta šutnje' u Gliptoteci HAZU

Izložba "Minuta šutnje" - videoinstalacija umjetnika Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića o splitskome i riječkom brodogradilištu Brodosplitu i 3. maju, otvara se u Gliptoteci HAZU.

Projekt je nastao od 2012. do 2013. snimanjem na terenu, u brodogradilištima i u suradnji s radnicima. Audio i videomaterijali montirani su u instalaciju u galerijskom prostoru.

Riječ o višekanalnoj videoinstalaciji koja, navodi se u tekstu povjesničarke umjetnosti Branke Benić o izložbi, proistječe iz interesa autora za dva brodogradilišta u njihovoj neposrednoj blizini - za splitski Brodosplit i riječki 3. maj. Taj interes može služiti kao okvir za paradigmatičan primjer reflektiranja različitih socijalnih, gospodarskih odnosa, aktualnih stanja i trenutačnih pozicija u Hrvatskoj, piše Benčić.

Iza aktualne ekonomsko-političke teme privatiziranja brodogradilišta ili kraja tradicije brodogradnje u Hrvatskoj stoji društveno marginaliziran, intenzivan rad kojemu su izloženi radnici u proizvodnji - zato su u prvom planu ljudi, njihovo kretanje, oblikovanje prostora, njihove radnje i geste, piše Benčić.

Namjera projekta jest usmjeriti pozornost na specifične vještine, individualna nastojanja i radne procese, koji čine cijelu tradiciju, a ostaju previđeni u kontekstu šire javne polemike o sudbini brodogradnje u Hrvatskoj.

Videoumjetnik Toni Meštrović (rođen 1973. u Splitu) najčešće djeluje u formi video i zvučnih instalacija.

Nadija Mustapić (rođena 1976. u Rijeci) istražuje višedimenzionalne odnose prikazivanja mjesta i njegove subjektivnosti, a njezin se pristup temelji na audiovizualnom dokumentarizmu.