Prosvjed protiv premijere opere "Smrt Klinghoffera" u Metu

Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, predvodio je prosvjedni skup ispred newyorške operne kuće Metropolitan protiv prikazivanja opere "Smrt Klinghoffera", koju neki smatraju antisemitskom i proterorističkom.

Opera Johna Adamsa iz 1991. opisuje ubojstvo Leona Klinghoffera, hendikepiranog američkog Židova. Ubila su ga četvorica palestinskih otmičara na kruzeru "Achille Lauro" na Mediteranu 1985. Nakon što su ga ubili, zapovijedili su da mu se tijelo baci u more zajedno s invalidskim kolicima. Neki operu smatraju remek-djelom.

No prosvjednici protiv premijere opere u Metu u ponedjeljak, od kojih su neki priznali da operu nikada nisu vidjeli, ističu da je Adams svjesno dao Klinghofferovim ubojicama neke od najljepših pjesama ne bi li racionalizirao njihovo zlodjelo.

To romantiziranje terorizma čini ga samo većom i ozbiljnijom prijetnjom, rekao je Giuliani, poznati ljubitelj opere. Dodao je da je operu slušao pet ili šest puta i da je glazba izvrsna, ali riječi izvrću priču.

Gotovo stotinu ljudi prosvjedovalo je u invalidskim kolicima s natpisom oko vrata Ja sam Leon Klinghoffer. Glasno su, među ostalim, pozdravili vijest da ulaznice za operu nisu rasprodane.

Adams, operna kuća i židovska organizacija Anti-Defamation League (ADL) smatraju da djelo nije antisemitsko, no Met je ipak otkazao međunarodni prijenos opere. Klinghofferove kćeri kritiziraju operu od njezine prve američke premijere 1991. Opera racionalizira, romantizira i opravdava terorističko ubojstvo našeg oca, smatraju.

Tom Morris, redatelj nove produkcije, kazao je da opera ne odobrava Klinghofferovo ubojstvo ništa više nego "Macbeth" ubojstvo kralja. U središtu drame je zločin, a posao naših dramskih umjetnika jest da istraže takve zločine zato što su traumatizirajući i upravo zato što su zločini, rekao je.