'U ime obitelji' Saboru predali potpise

Aktivisti građanske inicijative "U ime obitelji" predali su danas Saboru potpise 386.649 građana koji traže raspisivanje referenduma o ustavnoj izmjeni pravila za parlamentarne izbore.

Čelnike inicijative primio je predsjednik Sabora Josip Leko. Izjavio je kako se nada da će sva tijela vezano uz referendumsku inicijativu postupati u skladu s Ustavom, sa svojom odgovornošću i obvezama.

Pravni zastupnik inicijative Krešimir Planinić nakon sastanka je rekao da su, uz predaju potpisa Saboru, zatražili očitovanje Ustavnog suda o potrebnom broju potpisa za raspisivanje narodnog referenduma. Planinić je uvjeren da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava, dodavši kako je želja inicijatora da se referendum održi zajedno s predsjedničkim izborima.

Željka Markić je, pak, uvjerena da će vladajući učiniti sve da se referendum ne održi, a za Josipovićevu inicijativu uvođenja preferencijalnog glasova na parlamentarnim izborima kaže da zavarava birače. Na pitanje je li je iznenadilo uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je podupro inicijativu, Markić je kazala da je Bandiću zahvalna za svu pomoć.

Bandić je jedan od niza gradonačelnika koji su pomogli ovu inicijativu, a svima smo jako zahvalni. On je u odnosu prema ovoj inicijativi pokazao da poštuje građanske inicijative, bio je komunikativan, bio nam je dostupan i na tome smo mu zahvalni, sve drugo mi ne znamo, rekla je Markić.

 Više od 350.000 potpisa za referendum; koliko je potrebno?

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je kako u Ustavu stoji da će se referendum raspisati ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a birači su svi punoljetni hrvatski državljani. Prema stajalištu saborskog Odbora za Ustav, dok mu je na čelu bio Vladimir Šeks, i Ustavnog suda, potrebno je 452.613 potpisa jer se računa i dijaspora. Ako bude prijepora o broju potpisa, razriješit će ih Ustavni sud, kazao je Bauk.

O referendumskoj inicijativi trebao bi se očitovati Odbor za Ustav, a nakon toga se očekuje da će Sabor zatražiti od Vlade da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa.