Izrael: otkrivena važna rimska starina posvećena caru Hadrijanu

Izraelski arheolozi predstavili su javnosti natpis na latinici u kamenu koji je prije 2000 godina bio posvećen rimskom caru Hadrijanu, a koji je otkriven prilikom iskapanja u Jeruzalemu, objavio je list The Times of Israel.

Vapnenački kamen dugačak metar i pol i širok jedan metar, a težak tonu otkriven je nedaleko od gradskih Vrata Damaska koja vode u jeruzalemski stari grad. Izraelski odjel za starine tvrdi da se radi o jednom od "najvažnijih latinskih zapisa otkrivenih u Svetom gradu". Kamen s natpisom je dio monumentalnog slavoluka posvećenog caru Hadrijanu prilikom njegova posjeta Jeruzalemu 130. godine poslije Krista.

Ovo otkriće baca novo svjetlo na vremenski slijed obnove Jeruzalema nakon što ga je Rim uništio 70. godine poslije Krista, pokazujući da je većim dijelom bio obnovljen samo 60 godina poslije. Arheologinja i voditeljica iskapanja Rina Avner je objasnila da nam zapis nudi točan datum službene izgradnje grada.

Ovo je nevjerojatno otkriće od iznimne važnosti, jedno od onih koje vam se posreći jednom u životu. Samo 60 godina nakon što je grad uništio car Tit, Jeruzalem je ponovno imao glavne ceste, trgove, hramove i spomenike, istaknula je Avner.