Političari vukovi, građani ovce! To je ukradena demokracija!

Gost emisije HRT-a Hrvatska uživo bio je sociolog prof. dr. sc. Mirko Štifanić iz Rijeke, autor niza knjiga. Najnovija je naslovljena: Demokratski diktatori - gospodari mržnje, podjela i krize. U njoj analizira goruća društvena, ekonomska, politička, moralna i etička pitanja. Zaključak: dok su građani ovce - političari ostaju vukovi. 

Nerijetko se uvjeravamo da se kod nas radi o masovnoj korupcijii. Građani su već više od 20 godina isključeni od sudjelovanja u demokratskim procesima. Čak niti udruge ne mogu ostvariti ono što su si zacrtale. Vlada refeleksivna nemoć. Političari su ukrali demokraciju od građana i nerijetko postupaju suprotno interesima građana, rekao je profesor Štifanić.

Građani koji su zaposleni u javnim, pa i privatnim poduzećima, boje se za svoju egzistenciju. Plaše se kako će njihov nadređeni prihvatiti kritiku koja je utemeljena. Građani moraju shvatiti da oni izabiru političare. Od onoga što mogu izabrati, i vladajućih i oporbe, čini se da glasuju samo oni kojima su lijevi ili desni političari isprali mozak. Glasuje se samo da oni drugi ne bi pobijedili. Stoga se na neki način svake četiri godine događa državni udar, lijevi smjenjuju desne i obrnuto, smatra.

Što je još rekao profesor Štifanić, pogledajte u videoprilogu.