Kalinić: Prvu izmjenu GUP-a potpisala Mrak-Taritaš

Kako će Grad Zagreb, koji čini trećinu gospodarskih potencijala države, funkcionirati dok mu je čelni čovjek iza rešetaka i odbija podnijeti ostavku? Treba li u glavnom gradu organizirati prijevremene izbore ili održati status quo? Hoće li stati realizacija svih kapitalnih projekata? Slijede li nova uhićenja?

Neka su to od pitanja o kojima se razgovaralo u emisiji HRT-a Otvoreno u kojoj su gostovali politički psiholog profesor Ivan Rimac, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić, predsjednik HSS-a Grada Zagreba Nenad Matić i saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman.

Grad Zagreb će funkcionirati s ovom ekipom koja je ostala. Interes Sandre Švaljek i Darinka Kosora je da se zadrži sastus quo te da pokažu kako su sposobni dalje voditi Grad Zagreb bez većih potresa. Naime, Zagreb je najveća prilika, osim osvajanja saborske većine, formiranja Vlade i predsjedničke funkcije. Sve druge funkcije u ostalom dijelu države manje su bitne od funkcije zagrebačkoga gradonačelnika, rekao je profesor Rimac.

U ovom trenutku postoji stabilna većina u Gradskoj skupštini, Grad Zagreb vodi gospođa Švaljek, a Zagrebački holding gospođa Daniela Franić. Postoji suglasnost svih partnera i nema nikakvih turbulencija. Stvar funkcionira. Hoće li se to promijeniti, kako će se razvijati istraga, to ćemo vidjeti, rekao je Kalinić.

Zagreb je svemirski brod u odnosu na ostali dio Hrvatske što se tiče organizacije, dodao je.

Kako će se održati situacija u Zagrebu ovisi o gospođi Švaljek, odnosno hoće li ona moći obavljati taj posao, te hoće li se izglasovati proračun. Mislima da gospođa Švaljek može voditi Zagreb, a ona može pokrenuti i kapitalne projekte, rekao je Nenad Matić, predsjednik HSS-a Grada Zagreba.

Sustav koji je sastavio Milan Bandić je karizmatičko-klijentelistički. Ako imate milijunski grad u kojem gradonačelnik tobože rješava svaki mali problem, onda zapravo ne postoji sustavno rješavanje problema i ne postoji sustavno upravljanje gradom. Zagreb jako loše stoji i treba mu hitno pospremanje. To su i izbori u Gradu, koji će omogućiti to pospremanje, rekao je saborski zastupnik HNS-a Igor Kolman.

Kalinić je žestoko odgovorio Kolmanu. Moram reći gospodinu koji je tako brižan za pravno funkcioniranje, da je prvu spornu ispravku Generalnog urbanističkog plana koja je sada na sudu potpisala ministrica Anka Mrak-Taritaš. 

Na pitanje voditelja emisije Mislava Togonala da li inkriminira ministricu Mrak- Taritaš odgovorio je niječno. Ona je to prva potpisala. Je li to inkriminacija, to ćemo vidjeti. Da je ona u ekipi Milana Bandića, onda bi gospodin Kolman rekao da je odmah treba smijeniti. Međutim, ona je u vladi HNS-a, izjavio je Kalinić.

Ispravak o kojem gospodin Kalinić govori nema apsolutno nikakve veze s ovim slučajem, rekao je Kolman, a Kalinić mu je upao u riječ sa itekako ima veze.