Otvorena izložba "Ejnar Dyggve"

U Splitu je u nazočnosti danskoga kraljevskog para, kraljice Margarete II. i njezina supruga princa Henrika, otvorena izložba posvećena danskom arheologu i arhitektu Ejnaru Dyggveu koji je u 20. stoljeću istraživao graditeljsko i kulturno naslijeđe u Dalmaciji, posebice u Splitu i Solinu.

Izložbu "Ejnar Dyggve - Istraživanja u Dalmaciji" otvorila je kraljica Margareta II. istaknuvši pritom važnost Dyggveovih arheoloških istraživanja i povijesne građe. Ovaj je arhiv jedinstven izvor za proučavanje povijesti arheologije u Europi, rekla je.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš istaknuo je kako su izložba i Sporazum o digitalizaciji, katalogizaciji i osiguravanju slobodnog pristupa cjelokupnog arhiva Ejnara Dyggvea koji je tom prigodom potpisan, iznimno važni za razvoj suradnje između Hrvatske i Danske.

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić također je istaknuo povijesne dimenzije istraživanja koja je Ejnar Dyggve obavljao u Hrvatskoj, odnosno Dalmaciji. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je da je Split spreman za unapređenje s danskom u kulturnom, sportskom, zdravstvenom i kongresnom turizmu.

Sporazum o digitalizaciji, katalogizaciji i osiguravanju slobodnog pristupa cjelokupnog arhiva Ejnara Dyggvea pri Ministarstvu kulture RH, u Konzervatorskom odjelu u Splitu potpisali su zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš i direktor Agencije za kulturu Kraljevine Danske Topholt Larsen.

Cilj sporazuma je digitalizacija svih pisanih i vizualnih izvora danskog arhitekta, arheologa i povjesničara umjetnosti Ejnara Aksela Petersena Dyggvea (1887.-1961.) čiji je rad jedan od temelja za proučavanje povijesti arhitekture u Hrvatskoj.