HDZ traži da Josipović odgovori na Cvetićaninove tvrdnje

HDZ-ovi zastupnici danas su još jednom zatražili od predsjednika Republike Ive Josipovića da se očituje o tvrdnjama bivšega srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina da mu je Josipović, prije nego što je izabran na predsjedničku dužnost, dostavljao dokumente o ratnim zločinima i tužbi protiv Srbije za genocid.

Gordan Jandroković je na konferenciji za novinare u Saboru podsjetio da je Cvetićanin u svojim memoarima iznio da mu je Josipović 2007. donosio te dokumente.

Nakon jučerašnje rasprave kolege Davorina Mlakara u Saboru, jedna televizija je objavila kako su iz Ureda predsjednika poručili da predsjednik ne želi komentirati besmislice. Ne možemo prihvatiti da su ono što govori bivši veleposlanik Srbije besmislice. To su iznimno neugodne tvrdnje, na koje predsjednik mora odgovoriti, rekao je Jandroković.

Uvjeren je da se Josipović nada kako će izbjegavanjem i ignoriranjem ta tema nestati iz javnosti.

Od Josipovića je zatražio da se očituje jesu li Cvetićaninovi navodi točni, a ako jesu, da objasni o kojim je dokumentima riječ i koji su mu bili motivi da ih dostavi srbijanskom veleposlaniku. Josipovića je pozvao da odgovori je li njegova proklamirana politika "istovjetna politici koju vodi zajedno sa svojim savjetnicima Lončarom, Perkovićem i donedavno Jovićem".

Nadamo se da nakon ovoga nećemo, kao profesori Tomac i Jurčević koji su govorili o tome, biti proglašeni bolesnicima i luđacima, dodao je.

Na pitanje zašto HDZ nije ranije reagirao na Cvetićaninove memoare, koji su objavljeni još 2012., Jandroković je kazao kako knjiga nije objavljena u Hrvatskoj te da optužbe protiv Josipovića nisu primijetili do prije mjesec dana, kada se o njima počelo govoriti u hrvatskoj javnosti.

Odbio je optužbe SDP-a da HDZ u Saboru vodi izbornu kampanju. Ovo je daleko iznad kampanje. Ovo pitanje tiče se nacionalnih interesa, tiče se uloge današnjeg predsjednika u pozadinskim stvarima vezanim za tužbu protiv Srbije za genocid, uzvratio je.

Jandroković je još jednom izrazio nezadovoljstvo činjenicom da SDP uoči predsjedničkih izbora mijenja Zakon o izboru predsjednika RH, što smatra nedemokratskim te protivnim preporukama Venecijanske komisije i prihvaćenoj praksi.