Izmijenjen Zakon o izboru predsjednika RH

Saborska većina, unatoč protivljenju HDZ-a, SDSS-a i većine zastupnika nacionalnih manjina, izmijenila je Zakon o izboru predsjednika Republike.

HDZ-ovi zastupnici u trenutku glasovanja napustili su sabornicu prosvjedujući zbog izmjene izbornog zakona dva mjeseca prije predsjedničkih izbora.

Gordan Jandroković (HDZ) ocijenio je da je izmjena Zakona o izboru predsjednika Republike dva mjeseca prije izbora licemjerna, nekorektna prema građanima i oporbi i da predstavlja korak unazad u demokratizaciji političkog života u Hrvatskoj.

Slično misli i Milorad Pupovac (SDSS), koji je kazao kako ne razumije zašto je nužno dva ili tri mjeseca prije izbora kršiti važno načelo, koje je pretpostavka jamstva stabilnosti i predvidivosti izbornog sustava. Posebno ga, kaže, zabrinjava što o zakonu koji je predložio SDP nisu provedene konzultacije među klubovima, pa ni među klubovima vladajuće većine.

Parlament koji se ne pridržava svoje tradicije zapravo radi protiv sebe, a tradicija ovog parlamenta da se u izbornoj godini ne mijenjaju pravila izbora je bitna kao što su institucije bitne, uvjeren je i predsjednik Kluba nacionalnih manjina Furio Radin.

Peđa Grbin
(SDP) ponovio je da se zakon mijenja radi usklađivanja s Ustavom i uređivanja pravila medijskog praćenja kampanje. Podsjetio je da će izborna šutnja prema izmijenjenom zakonu trajati do zatvaranja birališta, umjesto do ponoći. Razumijem zašto se kolege iz HDZ-a protive, jer neće morati čekati ponoć da saznaju da su i ove izbore izgubili, kazao je Grbin i izazvao negodovanje iz HDZ-ovih klupa.