Nakon pet godina obnove otvoren Picassov muzej u Parizu

Picassov muzej u Parizu ponovno je otvorio svoja vrata, nakon pet godina obnove u koju je uloženo više od 50 milijuna eura. Svečanom otvorenju nazočip je i francuski predsjednik Francois Hollande.

Nacionalni Picassov muzej u Parizu od 1985. se nalazi u zgradi nekadašnjeg hotela Sale iz 17. stoljeća, na broju 5 ulice Rue de Thorigny, u mondenoj i kulturološki osviještenoj četvti Marais pariškog trećeg arondismana. Muzej je dom najveće zbirke umjetnikovih djela - ukupno ih čuva pet tisuća, uključujući po tristotinjak slika i skulptura te brojne crteže, fotografije i dokumente, a formiran je iz Picassove privatne zbirke, nadograđene donacijama njegovih nasljednika.

U sklopu obnove, koja je umjesto planirane dvije trajala pet godina, preseljenjem administracije u susjednu zgradu i obnovom podruma i tavana u galerijski prostor, omogućeno je proširenje izložbenog prostora s 1600 na 3800 četvornih metara, gdje je sada moguće istodobno izložiti četiristotinjak umjetnikovih djela.

Podrum je obnovljen kao posveta Picassovu radnom prostoru, a kao jedan od velikih uspjeha renoviranog muzeja ističe se tavan, gdje se nalazi Picassova osobna zbirka radova umjetnika kao što su Paul Cezanne, Kees van Dongen, Edgar Degas, Georges Braque, Henri Matisse, Amedeo Modigliani, Joan Miro, Auguste Renoir i drugi.