"Amadeus" u Gavelli

Premijera predstave Amadeus u režiji Dore Ruždjak Podolski sinoć u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavella donijela je u to kazalište dašak pomaknute poetike nadrealnog filmskog svijeta Tima Burtona, začinjene glazbom Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Predstava prema tekstu britanskog dramatičara Petera Shaffera, po kojemu je nastao i slavni film Miloša Formana ovjenčan desecima nagrada, romansirani je prikaz Mozartova života i smrti u kojemu autor slobodno interpretira povijesne činjenice. Shaffer polazi od vrlo dalekosežne pretpostavke da je Mozarta otrovao njegov veliki obožavatelj, ali i rival, talijanski kompozitor Antonio Salieri.

U vrijeme kada je u Beč stigao europskom slavom već ovjenčani Mozart, Salieri je bio dvorski skladatelj na dvoru austrijskog cara Josipa II.

Predstava interpretira odnos talijanskoga skladatelja (igra ga Enes Vejzović) prema mladome glazbenom geniju (Filip Križan), prikazujući Salierija kao prosječnog skladatelja koji je težio u slavu Boga stvarati uzvišenu glazbu, a za kojega je glazbena genijalnost nekonvencionalnog i samodopadnog Mozarta predstavljala gotovo uvredu, rukavicu koju mu je u lice bacio Bog osobno. Salieri na tu uvredu odluči uzvratiti osvetom Mozartu te tako, posredno, Bogu. Početak predstave nalazi ga na kraju života, kao ruinu čovjeka uništenog mržnjom i zavišću, koji se prisjeća Mozarta i svojeg odnosa s njim.

Publika, koju nije obeshrabrilo ni sat i pol kašnjenja predstave zbog kvara na miks-pultu, velikim je pljeskom i ovacijama pozdravila glumce i autorsku ekipu.