Gruzijski film "Spojevi naslijepo" pobjednik Zagreb Film Festivala

Gruzijski film Spojevi naslijepo Levana Koguashvilia najbolji je film ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala (ZFF), a žiri je osvojio zbog svoje jednostavnosti, originalnosti, oslanjanja na izvrstan scenarij i dirljivu glumu te zbog humanosti svih likova, objavljeno je na konferenciji za novinare.

Ta romantična komedija o četrdesetogodišnjem učitelju, koja kroz humor i optimizam daje snažan komentar današnje Gruzije, osvojila je u dugometražnoj igranoj konkurenciji nagradu Zlatna kolica i četiri tisuće eura. 

Producent Čedomir Kolar, koji je bio na čelu žirija dugometražnog i kratkometražnog igranog programa ovogodišnji program ocijenio je vrlo kvalitetnim i raznolikim te kao vrlo dobar presjek i pravu informaciju o onome što se u ovom trenutku događa u svjetskoj kinematografiji.

U Sundanceu i Berlinu nagrađivani etiopski film Hrabra djevojka Zeresenaya Berhanea Meharija osvojio je u dugometražnoj konkurenciji posebno priznanje. Posebno priznanje dobio je i islandski film O konjima i ljudima Benedikta Erlingssona.

Najbolji kratkometražni igrani film, koji uz Zlatna kolica osvaja tisuću kuna, je rumunjski Kowalski Andreija Cretulescua.

Zlatna kolica za najbolji dokumentarni film i tisuću eura osvojio je slovenski Putnik Karpo Matjaža Ivanišina. Hrvatski film Goli Tihe K. Gudac dobio je posebno priznanje u toj kategoriji.

Najbolji hrvatski kratki film programa Kockice je Tlo pod nogama Sonje Tarokić.
Posebno priznanje te kategorije dobio je film Manjača Tina Žanića.

HT nagradu publike za najbolji dugometražni filim osvojio je srpski igrani film Ničije dijete Vuka Ršumovića, na scenarističom forumu Palunko najboljim scenarijem proglašen je Minjonja Njanjonja Josipa Lukića, a posebno priznanje Autoput Miloša Popovića.

Nagradu za najbolji projekt u razvoju u sklopu programa Pitching Shorts osvojio je Moj brat Mateje Posedi.

Dobitnicima će nagrade biti uručene večeras u kinu Europa, nakon čega će se prikazati film Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju švedskog redatelja Roya Anderssona, ovogodišnji dobitnik venecijanskog Zlatnog lava koji na ZFF-u igra izvan konkurencije.

Uoči završetka festivala njegov direktor Boris T. Matić izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem i posjećenošću koja će, kako očekuje, nakon još dva dana projekcija biti veća nego prošle godine.