Izložba hrvatske konceptualne umjetnosti u Nimesu

Velika izložba hrvatske umjetnosti otvorena je u muzeju suvremene umjetnosti u francuskom gradu Nimesu . "Umjetnost u Zagrebu od pedesetih do danas" donosi pregled razvoja naše konceptualne umjetnosti.

Izložba je realizirana na poticaj Jean-Marc Prevosta koji je prije nekoliko godina boravio u Zagrebu pripremajući "La Croatie la voici". Tada sam otkrio umjetnost kojom sam bio impresioniran, a kada sam došao u Nimes, bio je to jedan od mojih prvih projekata koji sam htio realizirati, rekao je Jean-Marc Prevost. 

Izložba donosi po nekoliko radova Gorgone, grupe Šestorice, Gotovca, Trbuljaka, Martinisa pa do mlađih umjetnika, a ujedinjena je pod nazivom "Personal Cuts" prema radu Sanje Iveković.

Petnaest autora, čiji se rad prati tijekom više desetljeća, predstavljeno je s nekoliko radova. Jedan od recentnijih je rad Dalibora Martinisa "Kaput raznesenog Lenjina" - sjećanje na događaj iz 2009.

Muzej Carre d'art jedan je od tri najvažnija muzeja suvremene umjetnosti u Francuskoj koji je stalno pun posjetitelja. Izložba u Nimesu priča je o kontinuitetu naše konceptualne scene, o društvenim okolnostima koje su na nju utjecale, a katkad i hrabosti umjetnika koji su je stvarali.