Guercino u Muzeju za umjetnosti i obrt

U nazočnosti brojnih osoba iz hrvatskog kulturnog, političkog i javnog života danas navečer u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložba "Guercino: Svjetlo baroka", kojom se predstavlja opus tog istaknutog talijanskog majstora baroka. 

Ta je izložba samo još jedna u nizu potvrda svestranih kulturnih, političkih i gospodarskih odnosa Italije i Hrvatske koji traju koliko i naši narodi na ovom dijelu Mediterana, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, otvorivši izložbu kojoj je uz talijanskog predsjednika pokrovitelj.

Hrvatska je još prije ulaska u Europsku uniju imala punu podršku Italije, prijateljstvo i povijesti naših zemalja trajne su, a Guercinova izložba dokaz je i da je Grad Zagreb jedna od europskih metropola kulture, istaknuo je. 

Na izložbi će prvi put biti predstavljen jedan od najvećih talijanskih baroknih majstora i to kroz tridesetak djela, oltarne pale i freske prenesene na platno, koje su izvorno nastale za crkve i palače u Centu, Guercinovu rodnu gradu. Njihov kronološki slijed obuhvaća široki vremenski raspon od prvih narudžbi za opremu samostanske crkve Spirito Santo i župne crkve Renazzo u Centu do kasnih djela iz bolonjske faze.

Giovanni Francesco Barbieri, zvani Guercino (Cento, 1591. - Bologna, 1666.), jedan je od umjetnika koji je bitno odredio slikarstvo 17., 18. pa čak i 19. stoljeća, a njegovi su radovi utjecali na jednoga od najvećih umjetnika baroka, španjolskog slikara Diega Velazqueza.

Nakon Zagreba, gdje će biti otvorena do 31. siječnja, izložba putuje u Tokio i Sjedinjene Američke Države, u nastavku turneje kojom se prikupljaju sredstva za restauriranje Gradske Pinakoteke u Centu.