UNICEF: Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima krizom!

Djeca u Hrvatskoj među najpogođenijima su aktualnom gospodarskom krizom koja je od 2008. osiromašila dodatnih 2,6 milijuna djece u razvijenim zemljama, objavio je UNICEF.

Ta je UN-ova agencija za zaštitu prava djece objavila izvješće o utjecaju gospodarske krize na djecu u razvijenim zemljama EU-a i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U analiziranoj 41 državi živi ukupno 76,6 milijuna siromašne djece, koliko je i stanovnika Turske, upozoravaju u UNICFU-u i kritiziraju vlade što su u krizi posegnule za "rezanjem" proračuna, što je posebno pogodilo djecu.

Siromaštvo se povećalo u 23 zemlje, najviše u Irskoj, Grčkoj, Latviji, Hrvatskoj i na Islandu. Broj djece koja žive u obiteljima s prihodima ispod granice siromaštva pao je u 18 država, najviše u Poljskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i Finskoj. Hrvatska je na 38. mjestu te ljestvice nakon što je broj siromašne djece u odnosu na 2008. skočio za 11,8%.

Najveći porast bilježi Irska - 20,4%, a od susjednih zemalja više je siromašne djece u Mađarskoj (2,9%) te Sloveniji (1,8%). Porast siromašne djece bilježe i SAD (2,6%) te Velika Britanija (1,6%), pokazuju podaci UNICEF-a.

Hrvatska je rekorder i po negativnom utjecaju krize na mlade u dobi od 15 do 24 godine. S 8,5% više onih koji ne nastavljaju školovanje ili su nezaposleni, zauzela je 39. od 41 mjesta na ljestvici promatranih zemalja.

Najveći porast u toj skupini bilježi Cipar (9%), Grčka (8,9%) te Italija i Rumunjska s 5,6%, a susjedna Slovenija 2,7% i Mađarska 3,9%.

Izostane li cjelovit odgovor, to bi moglo imati negativne dugoročne posljedice za cjelokupna društva, zaključuju u UNICEF-u i upozoravaju na moguće usporavanje rasta stanovništva, jer mladi zbog ekonomskih uvjeta nisu motivirani zasnovati obitelj.

Vlade su u razdoblju rasta trebale raditi na smanjenju siromaštva kako bi se zaštitile od budućih šokova, navodi UN-ova agencija pozivajući vlasti da zajamče minimum socijalnih standarda.

Pravobraniteljica nije iznenađena izvješćem UNICEF-a

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić izjavila je kako nije iznenađena izvješćem UNICEF-a, jer je i sama upozoravala Vladu da posljedice gospodarske krize najviše pogađaju djecu.

Nažalost, ovaj podatak ne iznenađuje, rekla je Milas Klarić Hini dodajući da UNICEF-ovo izvješće potvrđuje nedavno istraživanje prema kojemu čak 20 posto djece predškolske dobi u Hrvatskoj živi ispod praga siromaštva. Razlog tomu vidi u štednji na sredstvima za djecu u državnom ili lokalnim proračunima i opadanju standarda obitelji koje se odražava na prehranu, uvjete stanovanja, zdravstvene usluge, kvalitetno obrazovanje i provođenje slobodnog vremena djece.

U vremenu ekonomske krize povećavaju se i rizici od zanemarivanja i zlostavljanja djece u obitelji te od različitih oblika kršenja njihovih prava u društvu. Ti su rizici još veći za djecu s teškoćama u razvoju, bolesnu djecu, djecu s problemima u ponašanju i druge ranjive skupine, ističe Milas Klarić.

Podsjetila je da je UN-ov Odbor za prava djeteta, koji je u rujnu razmatrao izvješće vlade o stanju prava djece u Hrvatskoj, ponovio preporuku da se donese tzv. dječji proračun koji se ne bi smanjivao kod ograničavanja proračunskih sredstava. Takav proračun svakako treba zaštititi od rezanja troškova u vrijeme krize i elementarnih nepogoda, istaknula je pravobraniteljica i pozvala vladu da poduzme mjere kako bi se ublažili rizici i posljedice siromaštva djece.