Protiv monetizacije zasad 487.612 potpisa - ostavka pomoćnika ministra

Inicijativa 'Ne damo naše autoceste' prikupila je zasad 487.612 potpisa, a iz te brojke isključeni su neispravni potpisi. Objavljeno je to na konferenciji za novinare kao preliminarni broj obrađenih potpisa građana prikupljenih radi raspisivanja referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Nisu još svi podaci obrađeni, ali imamo 487.612 potpisa, što je 113.000 više od potrebnih. Želimo da se referendum održi na dan predsjedničkih izbora jer će tako stajati građane barem 10 puta manje nego da se održavaju odvojeno. Potpise ćemo predati idućg tjedna Saboru i dajemo im rok od 15 dana da se potpisi provjere, rekli su na konferenciji predstavnici inicijative Mijat Stanić i Teodor Celakoski.

Ako smo mi mogli po kiši i lošem vremenu i uvjetima prikupiti te potpise onda ne vidim zašto bi Saboru, Vladi i svima koji su zaduženi za pregled potpisa trebali davati duži rok, kazao je Stanić.

Brojka od 487.612 su potpisi obrađeni danas do 10 sati. Očekujemo 500.000 potpisa, prisnažio je Celakoski.

Celakosi je ustvrdio da ne žele stati na prikupljanju potpisa već im je cilj izazvati javnu raspravu i zahtijevati od vlasti da građane više ne gura u političku korupciju i klijentelizam ili privatizaciju. Dodao je da će oni raditi na izgradnji boljeg modela upravljanja javnim tvrtkama, javnim institucijama i javnim dobrom koji se neće oslanjati na partitokratsku kontrolu nego na javnu, stručnu i društvenu kontrolu zajedničkih javnih resursa.

Stanić: Sada su u pitanju autoceste, sutra će biti šume, vode...

U međuvremenu Marko Lončarević, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića, podnio je ostavku. Lončarević je bio ministrov pomoćnik za infrastrukturu i zadužen za projekt monetizacije autocesta, navodi Večernji list. Lončarević nije htio otkriti razlog ostavke, samo je rekao da je komplicirano. Službeno se demantira da je njegova ostavka povezana s monetizacijom: u Ministarstvu su naveli da je dao ostavku iz osobnih razloga. Na čelo povjerenstva za monetizaciju doći će, kažu, Igor Cigula, glavni savjetnik Hajdaša Dončića.

Prve ponude od potencijalnih koncesionara dolaze potkraj studenoga, a o referendumu nećemo odlučivati ni ja, niti organizatori referenduma, nego Ustavni sud. Ako do referenduma dođe, ja sam borben čovjek, volim ovu zemlju i smatram da koncesije autocesta imaju pozitivan utjecaj ne samo na proračun i razduživanje poduzeća HAC i ARZ, nego zbog oslobađanja 1,4 milijarde kuna koje će se ulagati u željeznice i državne ceste, a to su vam zapravo radna mjesta u građevini, kazao je Hajdaš Dončić.

Premijer Zoran Milanović rekao je da će poštovati volju građana da iziđu na taj referendum, čak i ako ta odluka bude nerazumna.