Boscu nagrada Francuske akademije za najbolji roman

Adrien Bosc osvojio je nagradu Francuske akademije za najbolji roman za svoj prvijenac "Constellation", u kojemu pišući o avionskoj nesreći u kojoj je poginuo francuski boksač Marcel Cerdan iznosi dojmljiva razmišljanja o ljudskoj sudbini.

Članovi žirija Francuske akademije odluku su donijeli u trećem krugu, dajući prednost Boscu pred Mathiasom Menegozom koji je u uži krug za nagrade ušao s prvijencem "Karpathia" i Minhom Tran Huyem i njegovim romanom "Voyageur malgre lui".

Constellation je za mene jako važna knjiga, pisao sam je pod utjecajem Blaisea Cendrarsa, rekao je laureat, odajući počast francuskom književniku švicarskoga podrijetla (1887.-1961.) koji mu je bio izvor nadahnuća.

Boscov roman, koji je kad je objavljen dobio vrlo pohvalne kritike, istražuje niz sitnih okolnosti koje su dovele do pada Air Franceova aviona Constellation na Azorskim otocima u noći s 27. na 28. listopada 1949. Među 48 poginulih bili su i boksač Marcel Cerdan, ljubavnik pjevačice Edith Piaf i talentirana violinistica Ginette Neveu.

U ono su vrijeme novine pisale jedino o dvije zvijezde. No, osim Cerdana, kojega je Piaf nagovorila da u New York, gdje se trebao s njom sastati, putuje avionom, Ginette Neveu i njezina brata pijanista, ili genijalnoga tvorca Disneyevih popratnih proizvoda, tim su zrakoplovom putovala i petorica pastira iz Baskije koji su putovali na ranč u SAD-u, ali i skromna tkalja iz francuskoga grada Mulhousea koja je naslijedila tvornicu najlonki u Detroitu.

Igrajući se detektiva, miješajući činjenice i poeziju, sućut i distanciranost, Adrien Bosc iskapa činjenice o zaboravljenim sudbinama otkrivajući niz slučajnosti zbog kojih su se ti ljudi ukrcali baš u taj avion.