Siromaštvo na vratima - koliko je gladne djece u školama i vrtićima?!

Oni često nemaju ni za hranu, a kamoli za igračke, školski pribor ili novu odjeću. To je stvarnost za 60.000 djece predškolske dobi u Hrvatskoj - koja žive ispod granice siromaštva. U belomanastirskoj osnovnoj školi dnevni obrok stoji pet kuna. Oko sto kuna za neke je roditelje - previše. Dječak koji je molio hranu rasplakao je učiteljicu. Odlučila mu je platiti izdatke za školsku kuhinju.

Učiteljica koja mi je rekla da je platila kuhinju, mene je to kao vijećnika pogodilo i zato sam inzistirao u Gradu da nam riješe dvadeset obroka minimum za sljedeću školsku godinu, rekao je Damir Mendler, ravnatelj OŠ Dr. Franjo Tuđman u Belom Manastiru.

Gladni dječak dignuo je školu na noge. Za njega i dvadesetak druge siromašne djece Grad će plaćati mliječnu kuhinju, no tek od sljedeće godine. Kako kaže Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira, pozicije u proračunu su isto napete, a iz godine u godinu sve je više zahjeva za socijalne namjene.

Siromašni gradski proračun u još siromašnijoj regiji teško može pokriti sve socijalne potrebe. No djeca bi ipak trebala biti na prvom mjestu. Kako govori ravnatelj OŠ Dr. Franjo Tuđman, posebno je teško vidjeti djecu koja kradomice gledaju kako drugi jedu, a ona ne mogu. I sve ih je više. Školaraca, ali i djece predškolske dobi. Unicefovo istraživanje potvrdilo je da je u Hrvatskoj 60.000 gladne djece predškolske dobi.

Belomanastirski centar za socijalnu skrb novčano pomaže gotovo tri tisuće korisnika s mjesečno oko 2,5 milijuna kuna. Korisnici zajamčene minimalne naknade mogu na temelju priznatog prava ostvariti i druga prava: troškove ogrjeva, pokopa, stanovanja. No pravo na hranu školske djece - zakon ne predviđa. Novi zakon o socijalnoj skrbi tek jednim člankom spominje školsku kuhinju. Roditelji bi dio novca koji dobiju od države trebali odvojiti za školsku kuhinju. No Centar teško može kontrolirati na što roditelji troše socijalnu naknadu. Roditelji se najčešće srame siromaštva. Pa učitelji ostanu iznenađeni kada im se djeca obrate za pomoć.

I dok Gradsko vijeće tek treba izglasati novi proračun, a Centar za socijalnu skrb provjeriti na koji način roditelji troše naknade, građani reagiraju odmah. Priča o gladnom dječaku i učiteljici dirnula je mnoge. Javilo se mnoštvo ljudi i tvrtki. U belomanastirskoj školi više nitko neće učiti gladan. No što je s drugim hrvatskim školama? Hoće li mjerodavni čekati da u svakoj školi jedan gladni učenik zatraži hranu od učiteljice?

Josipović: Rješenje problema siromaštva je u jačanju ekonomije

Budimo realni, rješenje problema siromaštva je u jačanju ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta, a svi oni koji su ugroženi siromaštvom prije svega žele raditi te sami zaraditi svoj kruh. Na tome moramo raditi i to je za cijelo društvo   najveći izazov, rekao je Ivo Josipović, predsjednik Republike.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku - stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj za 2013. iznosila je 19,5%. Gotovo 15 posto građana ne može si priuštiti najosnovnije - obrok koji sadržava meso ili ribu svaki drugi dan te najamnine, režije, kredite, barem tjedan dana godišnjeg odmora i podmirenje neočekivanog financijskog troška. Zemlje EU-a sa sličnom stopom siromaštva su Italija, Latvija, a s višom stopom Bugarska, Grčka, Litva, Rumunjska i Španjolska.

Za razliku od broja siromašnih koji raste, broj zaposlenih u Hrvatskoj pada pa je drugi mjesec zaredom smanjen za 1,2% u odnosu na kolovoz.