Završeni Treći Bobijevi dani smijeha

Svečanom dodjelom Bobijevih nagrada glumcima Veri Zimi, Žarku Potočnjaku, Goranu Navojecu i Branki Cvitković u Histrionskom domu u Zagrebu završila je smotra komedija III. Bobijevi dani smijeha.

Treća po redu manifestacija posvećena velikom histrionu Josipu Bobiju Marottiju ove je godine od 19. do 31. listopada predstavila u Domu u kojem ste kak doma jedanaest predstava koje po mišljenju izbornika, ravnatelja Histriona Zlatka Viteza, predstavljaju sam vrh kazališta koje se voli nazivati pučkim.

Već tradicionalnu smotru komedija otvorila je 19. listopada predstava "Muke po Iveku" redatelja Želimira Mesarića u izvedbi glumačke družine Histrion. Domaćin smotre izveo je i "Partiju remija" u režiji Zlatka Svibena te "Pozdrave iz Remetinca" redatelja Vida Baloga. Na Bobijevim danima bile su prikazane i predstave drugih kazališta pa tako i "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" redatelja Vinka Brešana u izvedbi kazališta Kerempuh. Osim Kerempuha u Histrionskom domu gostovali su i zagrebačka kazališta Moruzgva, s predstavom "Harem" (r. Ivan Leo Lemo), KNAP ("Dobitnik", Georgij Paro), Teatar Gavran ("Sladoled", Boris Svrtan), te Udruga Liliput s predstavom "Nismo sve Karenjine". Gradsko kazalište Virovitica izveo je "Ćup", GK Zorin dom iz Karlovca "Zlatne rukavice", a koprivnički Ludens teatar "Žene u crvenom".

Te su predstave ponajbolje od hrvatskog glumišta danas, a selektor Vitez u njihovu se odabiru, kako je rekao, kao jednim od glavnih postulata ravnao prema poznatoj tvrdnji Bertholda Brechta, da kazalište mora djelovati i odgojno i zabavno.

Ove godine prvi su put dodijeljene nagrade najboljima Bobijevih dana smijeha.
Glumica Vera Zima dobila je nagradu Bobijevih dana za ulogu Tamare u predstavi Davora Špišića "Žene u crvenom" u produkciji Ludens Teatra iz Koprivnice. Žarko Potočnjak je nagrađen za ulogu Profesora u predstavi Borivoja Radakovića "Dobitnik" u produkciji Kazališta Knap. Glumcu Goranu Navojecu nagradu je donijela uloga Mate Bukarice u predstavi Ive Brešana "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh. Branka Cvitković nagrađena je za (mušku) ulogu Martina Wellera u predstavi D. Lee Coburna "Partija remija" u izvedbi i produkciji Histriona.

Selektor je bio redatelj, glumac i umjetnički ravnatelj Vitez, a nagrađeni su dobili Bobijev portret, njegovu kazališnu masku koju je izradio akademski kipar Miljenko Sekulić.

Proglašenju dobitnika prethodila je projekcija kratkog filma o Bobiju Marottiju u kojemu su sažeti isječci iz posljednjeg njegovoj intervjua koji je dao nekoliko mjeseci prije smrti Voji Šiljku u HTV-ovoj emisiji "Svjedoci vremena".

Smotru je zaključila izvedba predstave "Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške" redatelja Zorana Mužića u izvedbi GD Histrion.