Italija okončala "Mare Nostrum", počinje "Triton"

Italija je potvrdila da je jednogodišnji projekt spašavanja imigranata iz Afrike i s Bliskog istoka "Mare Nostrum" završen, a u subotu bi trebala početi mnogo manja zajednička europska operacija Triton u kojoj sudjeluje 20-ak zemalja članica EU, objavile su agencije.

"Mare Nostrum" (Naše more) Italija je pokrenula kao hitnu operaciju spašavanja u listopadu prošle godine nakon potonuća dvaju plovila, u kojima je nedaleko od talijanskog otoka Lampeduse i od Malte poginulo više od 400 imigranata. Mare Nostrum se završava, jer je to bila krizna operacija. Italija je svoju zadaću obavila, rekao je na konferenciji za novinare talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, naglasivši da je u godinu dana talijanska vlada platila 114 milijuna eura za troškove te operacije.

Italija je odlučila okončati operaciju velikim dijelom i zbog tako golemih troškova koje njezino posrnulo gospodarstvo još više opterećuju, a brojke pokazuju da je krajnji ishod zapravo i dalje vrlo tragičan. Unatoč čak pet vojni brodova u stalnoj ophodnji vodama između Sicilije i Sjeverne Afrike, uz zračni nadzor iz helikoptera, zrakoplova i bespilotnih letjelica, tijekom trajanja "Mare Nostruma" spašeno je oko 150 tisuća imigranata, no čak 3300 ih je izgubilo život u pokušaju da se dokopaju Italije.

Neki europski krugovi u Bruxellesu nisu presretni odlukom Italije o okončanju njezine operacije i ističu kako Triton nije zamišljen kao zamjena za "Mare Nostrum". Triton je sredstvo za potporu i ne zamjenjuje obveze Italije, koja mora provoditi nadzor vanjskih granica EU, intervenirati i pomoći plovilima koja se nađu u problemima na moru i organizirati spasilačke operacije, rekao je neimenovani izvor iz Bruxellesa.

Spašeni imigranti bit će iskrcani u Italiji, gdje će biti uvedeni u registar i zbrinuti. Moguće zahtjeve za azilom morat će obrađivati Italija, dodao je isti izvor.