Mrsić: Nema smanjenja braniteljskih mirovina

Nema smanjenja braniteljskih mirovina. Branitelji koji imaju najmanje 100 dana braniteljskog staža, kada odu u mirovinu, ako im ona bude manja od zajamčene (zajamčena za branitelje je 45% prosječne plaće - trenutačno oko 2.400 kn), onda će imati tu zajamčenu mirovinu, poručio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" urednice i voditeljice Jasmine Popović.

Mirovine braniteljima ostaju iste, kao što ostaju iste i za umirovljenike koji dobivaju mirovine po zakonu o mirovinskom osiguranju, dodao je Mrsić.

Na pitanje dolazi li do smrti sustava međugeneracijske solidarnosti, Mrsić je rekao da je praksa mirovinskog sustava koji počiva na jednom stupu neodrživa. Sve nas manje radi, sada smo otprilike na omjeru jedan zaposlen jedan umirovljen. Uz to, kao država sve više starimo. Sve to govori da je budućnost mirovinskog sustava u tri stupa, rekao je Mrsić. Sa svim rezanjima uspjeli smo održati socijalnu državu. Da, trebalo bi biti bolje, ali za to nam treba jača ekonomija, dodao je Mrsić.

Emisiju 'Intervju tjedna' poslušajte OVDJE.