Tomašić: Prestara sam da me se okolo vodi kao malog majmuna

Ruža Tomašić podnijela je neopozivu ostavku na mjesto predsjednice Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević (HSP AS) te istupila iz stranačkog članstva.

Priopćenje Ruže Tomašić donosimo u cijelosti.

Kako je istaknula u priopćenju, napustila je stranku jer se pretvorila u nešto što nije željela. U vezi s promjenom izbornog zakonodavstva vrh stranke, piše Tomašić, nije prepoznao potrebu da stane u obranu nacionalnih, umjesto uskih stranačkih interesa. Neki su visoki dužnosnici stranke otišli toliko daleko i svjesno kršili Statut i odluke Predsjedništva HSP AS-a u obrani dosadašnjeg poražavajućeg stanja u kojem partitokracija apsolutno dominira nad izravnom demokracijom, stoji u priopćenju kojim je obavijestila javnost o svojoj odluci.

Tomašić: Ne želim sudjelovati u podjeli plijena

HSP AS trebala je biti stranka koja će na hrvatskoj političkoj sceni pokazati da se politika može voditi pošteno, a ne prema osobnim interesima, izjavila je u Bruxellesu Tomašić. Ne želim ni u koga upirati prstom. Ja imam 56 godina i prestara sam da me se okolo vodi kao malog majmuna i da budem nekakvo pokriće za razne igrokaze, rekla je Tomašić, zamoljena da komentira svoj potez.

Dodala je da će u Europskom parlamentu nastaviti raditi u zastupničkom klubu Europskih konzervativaca i reformista (ECR) i da će se ondje boriti za hrvatske interese. Nije htjela imenovati nikoga kao krivca za stanje u svojoj dosadašnjoj stranci, ali je rekla da ne želi sudjelovati u podjeli plijena. Meni se iza leđa dogovaraju s nekim ljudima i s nekim strankama. Neki su ljudi čuli da će dobiti neka ministarska mjesta, dakle to je čista podjela plijena. Nekih pet, šest ministarskih fotelja već je podijeljeno u našoj stranci, ironično je dodala Tomašić.

Stranka je trebala biti sredstvo da Hrvatskoj bude bolje, a ne cilj da nekima bude bolje. Nisu ih zanimali nacionalni interesi, nego osobni. Stranka za mene više ne postoji jer nije ono što sam mislila da treba biti i zašto bih bila negdje u što ne vjerujem, dodala je.

Tomašić je komentirala i odluku Vijeća EU-a da se obitelji bivšega srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića i njegovim suradnicima ukinu sankcije. Mislim da su s tim poslali užasnu poruku da se kriminal isplati - sankcioniran si par godina i onda možeš sve zadržati. Također je poslana poruka Srbiji da će joj se gledati kroz prste u pristupnim pregovorima, rekla je.

Milanović: Bavim se važnijim stvarima

Bavim se važnijim stvarima, premda izborni zakon nije nevažan. Ne znam koji su njezini motivi, niti sam predsjednik HSP-a dr. Ante Starčević, hvala Bogu, komentirao je ostavku Tomašić premijer Zoran Milanović.

Ćorić: Tomašić je izdala interese HSP AS-a

Glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić izjavio je da je iznenađen i razočaran ostavkom i istupanjem iz stranke Ruže Tomašić. Prozvao ju je za izdaju interesa stranke. Ako je čekala da uđe u Europski parlament, a zatim prekinula stranačke aktivnosti, onda je to izdaja interesa stranke, kazao je Ćorić za Hinu. Tvrdi da je Tomašić interese stranke podredila vlastitim ambicijama.

Napetosti na relaciji Tomašić - Ćorić traju već dulje vrijeme, a kulminirale su nakon što je HDZ, koalicijski partner HSP AS-a, najavio da neće poduprijeti izmjene izbornog zakonodavstva kojima bi se uvelo preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima. Ćorić je javno rekao kako te izmjene neće poduprijeti ni HSP AS, što je izazvalo čuđenje u javnosti s obzirom na to da je Tomašić upravo uz pomoć preferencijalnog glasovanja dva puta ušla u Europski parlament. Na kraju je reagirala i sama "kraljica preferencijalnog glasovanja" poručivši da se osobno i dalje zauzima za taj model glasovanja, na što je Ćorić reagirao izjavom kako je projekt Ruže Tomašić prošlost.

Neopoziva ostavka predsjednice stranke zatekla je predsjednika Glavnog stana HSP AS-a Denisa Bevandu, koji nije želio nagađati što je neposredni povod takvoj odluci, već je poručio da je kao predsjednik Glavnog stana "u svemu apsolutno uz Ružu Tomašić".

Reiner: HDZ nastavlja suradnju s Tomašić

HDZ dugo je i uspješno surađivala s Ružom Tomašić i nema razloga da se takva uspješna suradnja ne nastavi, izjavio je HDZ-ov potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. Reiner je napomenuo kako ne vidi razloga da HDZ, osim s Tomašić, ne nastavi suradnju i s njezinom sada već bivšom strankom.