'Prava stvar' premijerno u Maloj sceni

Zagrebačko kazalište Mala scena 25. obljetnicu postojanja odlučilo je obilježiti obnovom predstave “Prava stvar” Toma Stopparda, prve predstave odigrane 1989. u dvorani na Medveščaku, čija će premijera biti u četvrtak 6. studenoga.

Smještena u milje kazališta i kazališnih umjetnika, ova predivna priča o ljubavi i umjetnosti, o stvarnosti i iluzijama, o braku i nevjeri, razočaranjima i radostima, postavlja pitanja o "pravom životu" i granicama koje se stvaraju u susretu s "iluzijama".

Smještena u sedamdesete godine prošlog stoljeća, Prava stvar je i dokument prošlog vremena i duha u kojem se i Mala scena stvarala i gradila.

Prava stvar praizvedena je u Strand Theatre, u Londonu, 16. studenog 1982. u režiji Petera Wooda s Rogerom Reesom i Felicity Kendal u glavnim ulogama.

Hrvatska je premijera, samo sedam godina nakon Londona i pet godina nakon Broadwaya (s Jeremyjem Ironsom i Glenn Close) u Maloj sceni održana 8. prosinca 1989. u režiji Ivice Šimića, scenografiji Dinke Jeričević te s Brankom Supekom i Vitomirom Lončar u glavnim ulogama.

Prava stvar doživjet će svoj remake 6. studenog 2014., a igrat će svakoga dana do 5. prosinca kad će biti proslava 25. obljetnice Male scene.

Dražen Čuček i Jelena Veljača gostovali su u emisiji Hrvatska uživo. Što misle o predstavi pogledajte u videoprilogu.