Odrasli se loptaju s odgovornošću, djeca gladuju

Bez obzira na iznimno lošu ocjenu Europske komisije, Hrvatska po svim parametrima nije siromašna zemlja. Pa ipak svako malo čujemo da netko u njoj gladuje. Djeca iz osnovne škole u Belom Manastiru nakon medijske pozornosti dobivaju donacije, no bitno je saznati i tko je u sustavu zakazao. Prošli nam je tjedan pomoćnica ministrice socijalne skrbi rekla da je škola kriva, točnije učiteljica. U školi pak drukčije mišljenje.

Ravnatelj belomanastirske osnovne škole nije želio komentirati izjavu pomoćnice ministrice te smatra da je zajedno s učiteljicom postupio u skladu sa svojim mogućnostima. Optuživati učiteljicu za to što je učinila, nije baš ispravno.

Učiteljica nije loše postupila. Korektno je postupila. Ona je svom djetetu uplatila užinu, odmah reagirala. Ja sam također odmah reagirao u institucijama u kojima mogu. Ja sam na Vijeću postavio pitanje - kako pomoći djeci da budu sretna i zadovoljna u ovom našem vremenu, kazao je prof. Damir Mendler, ravnatelj OŠ "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir.

U Belom Manastiru na 11 000 stanovnika čak je četiri i pol tisuće korisnika socijalne pomoći. Mnogo je to siromašnih i gladnih. Pa ipak centar za socijalnu skrb  i dalje ne priznaje da je zakazao.

Škola o kojoj je riječ redovno komunicira o svim problemima vršnjačkog nasilja i ostalih stvari s ovim centrom. Priča o gladnoj djeci me iznenađuje, a naročito djelatnici škole koji su dužni obavijestiti nadležne institucije, a to smo mi, smatra Đimi Fuštin, ravnatelj CZSS-a Beli Manastir.

I tako se odrasli loptaju s odgovornošću, dok djeca gladna dolaze u školu. Mnogobrojni roditelji neugodno su iznenađeni. Do ovakve situacije nije trebalo doći, kažu, sustav je potpuno zakazao. Suze u dječjim očima tek su dio tužne priče o siromašnima koji nemaju ni za osnovne obroke.

Osnovna škola Franje Tuđmana u Belom Manastiru uspjela je riješiti problem gladne djece, a uz pomoć grada možda će se naći i trajnije rješenje. No u Hrvatskoj još je mnogo onih koji suzne oči kriju od svojih učiteljica.

Problem je komentirao doc. dr. sc. Goran Vojković koji je gostovao u emisiji Hrvatska uživo. Pogledajte videoprilog.