Izložba izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja

U sklopu ovogodišnjeg Interlibera, koji se otvara sljedeći utorak na Zagrebačkom velesajmu, održat će se i tradicionalna izložba godišnje izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija.

Izložbom se želi omogućiti publici neposredan uvid u recentne vodiče, časopise, kataloge izložaba i muzejskih zbirki, monografije, razna  elektronička izdanja, ali i suvenire i igračke nastale u produkciji muzeja i galerija.

Pozivu za sudjelovanje na ovogodišnjoj 33. po redu izložbi izdavačke djelatnosti, odazvalo se 120 muzeja iz 65 gradova i mjesta u Hrvatskoj, od toga 26 muzeja iz Zagreba, a 94 muzeja iz ostalih gradova i mjesta u Hrvatskoj.

U sklopu izložbe, kao poseban dio programa, bit će prezentirana izdanja Nacionalnog umjetničkog centra u Tokiju, središnje ustanove za informiranje o suvremenoj muzejskoj umjetnosti u Japanu, s kojom MDC razmjenjuje izdavačku produkciju od 2008. godine.

Posjetitelji će imati jedinstvenu priliku da na jednom mjestu pregledaju 656 publikacija muzejskih izložaba i događanja koja su obilježila tekuću godinu u hrvatskom kulturnom životu, a koje su publici inače dostupne samo u pojedinačnim muzejima.

Među nizom novih sadržaja posjetitelji će moći prolistati i čitati publikacije koje su se bavile istraživanjem arhitektonske i graditeljske baštine: Riječka industrijska priča (Muzej grada Rijeke), Radovan Tajder: arhitektura-arhitekt (Muzeja za umjetnost i obrt) i Secesija u Samoboru (Samoborski muzej).

Posebnu pozornost sigurno će privući i tri nove knjige renomiranih likovnih teoretičara: O naivi i autsajderskoj umjetnosti Tonka Maroevića (Hrvatski muzej naivne umjetnosti), Tabula rasa Zvonka Makovića (Gliptoteka HAZU) kao i dva prijevoda francuskog kustosa i teoretičara Nicolasa Bourriauda -  Relacijska estetika i Postprodukcija (Muzej suvremene umjetnosti).

Vrlo je opsežan i blok publikacija s tematikom Prvoga svjetskog rata kojim su se muzeji uključili u nacionalni program obilježavanja Stogodišnjice Prvog svjetskog rata, primjerice vrijedna i kapitalna izdanja kao što su detaljni katalog Narod u nevolji: Veliki rat na varaždinskom području, koji je izdao Gradski muzej Varaždin, te Baron Gautsch: prva žrtva Prvog svjetskog rata u Istri, katalog koji interpretira jedan od najtragičnijih brodoloma na Jadranu, pripremljen od strane  Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Sve u svemu, pregršt razloga da posjetite izložbeni prostor MDC-a u paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma!