Suđenje Perkoviću i Mustaču: Njemačka poziva samo četvoricu svjedoka iz RH

Na optužbe njemačkog suca koji vodi postupak protiv bivših obavještajaca Zdravka Mustača i Josipa Perkovića da hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima, u Ministarstvu pravosuđa odgovaraju da su iz Njemačke primili samo četiri zahtjeva za uručivanje poziva, od kojih je jednom udovoljeno, dok za ostale očekuju odgovore nadležnih općinskih sudova.

Ministarstvo pravosuđa zaprimilo je četiri zamolnice za pružanje međunarodne pravne pomoći uručenjem poziva. Od nadležnih sudova zaprimljena je jedna potvrda o uručenju, dok za ostale očekujemo odgovor. Uz to, zaprimljena je i jedna zamolnica za pribavljanje podataka o adresi i datumu rođenja mogućeg svjedoka te je toj zamolnici udovoljeno u cijelosti, kažu u Ministarstvu pravosuđa.

Prvu zamolnicu kojom je Vrhovni pokrajinski sud u Munchenu tražio uručivanje tri poziva Ministarstvo je primilo 22. rujna, a dan kasnije zamolnice su poslane na općinske sudove u Zadru, Splitu i Zagrebu. O tome su, kako tvrde u Ministarstvu, odmah izvijestili bavarsko ministarstvo pravosuđa, kojemu su 9. listopada poslali i potvrdu da je Općinski kazneni sud u Zagrebu jednoj od pozvanih osoba uručio poziv za svjedočenje.

Istoga dana nadležnom je hrvatskom sudu proslijeđena zamolnica bavarskog ministarstva kojom je zatraženo pribavljanje podataka o adresi i datumu rođenja za osobu koja bi mogla biti pozvana kao mogući svjedok.

Posljednji zahtjev za pružanje međunarodne pravne pomoći, odnosno uručivanje poziva još jednom svjedoku, iz Njemačke je došao 20. listopada.

Zamolnica je odmah proslijeđena nadležnom Općinskom sudu u Rijeci, koji je pribavio adresu i datumu rođenja mogućeg svjedoka pa su ti podaci isti dan dostavljeni bavarskom ministarstvu pravosuđa.

Suđenje Mustaču i Perkoviću - sud nezadovoljan odazivom svjedoka iz Hrvatske

Četvrtog dana suđenja Mustaču i Perkoviću zbog ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. pokraj Muenchena, predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster izrazio je zabrinutost slabim odazivom svjedoka iz Hrvatske.

Dosad smo dobili samo jednu potvrdu. Zabrinut sam zbog činjenice da se svjedoci iz Hrvatske 'prave mrtvi', rekao je sudac. Požalio se da hrvatske vlasti ne obrađuju pozive svjedocima i dodao da se poduzimaju potrebne mjere kako bi se svjedoci pojavili pred sudom u Muenchenu.

Dauster je prvi put nagovijestio da bi se proces, koji bi trebao trajati do kraja travnja sljedeće godine, mogao oduljiti do jeseni 2015.