Vukovar: Počela 46. Revija hrvatskoga filmskog stvaralaštva

Svečanom projekcijom filmova u Ružičkinoj kući u Vukovaru večeras je počela 46. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, u sklopu koje će do 9. studenoga biti prikazno 25 filmova u šest programskih cjelina.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesionalnog filma, na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji prate nova dostignuća u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Na ovogodišnju reviju ukupno je bilo prijavljeno 119 filmova.

Posjetitelji 46. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva imat će priliku kroz šest programskih cjelina pogledati 25 filmova - osam igranih, šest ekperimentalnih, devet dokumentarnih i jedan animirani film te jedan video spot. Većina projekcija bit će održana u Ružičkinoj kući.

Tko je najbolji odlučivati će žiri u kojem se nalaze vizualna umjetnica i animatorica Ana Hušman, direktorica fotografije Dinka Radonić, redatelji Igor Bezinović i Zdravko Mustać te producent Ivan Kelava.

Novost na ovogodišnjoj reviji je nagrada publike koja nosi ime Vukovarca Vladimira Puhala, glumca najpoznatijeg po davanju glasa legendarnim likovima animiranog filma - Zekoslavu Mrkvi i Japanskoj Bubi. U čast Vladimira Puhala u pretprogramu revije, održanom prijepodne, vukovarskim osnovnoškolcima prikazan je film "Čudesna šuma" Milana Blažekovića, u kojem je glas posudio upravo Puhalo.

Na reviji će se održati i tribina posvećena neprofesionalnom stvaralaštvu u podunavskoj regiji s gostima iz Srbije i Mađarske, a predstaviti će se i dva regionalna programa.

Revija se svake godine održava u drugom gradu, a ulaz na sve programe je besplatan.