Festival Vox Feminae posvećen 'strašnim ženama'

Festival Vox Feminae, posvećen ženama koje svojim djelovanjem dovode do društvenih promjena, održava se u Zagrebu do 14. studenog. Životi 'strašnih žena', kako ih naziva organizator, bit će predstavljeni na platnima u Kinu Europa, uživo na koncertima i izravno na predavanjima i radionicama 'u žutoj Trešnjevačkoj kući' u Kostelskoj 4, gdje su postavljeni štandovi s knjigama i feminističkom literaturom.

Najavljeni su filmovi o Jessici i Rae Moss, te Björk Biophiliia Live. Na festivalu se očekuje žensko čitanje radova književnice Ivane Brlić Mažuranić. Čitat će se autoričini osobniji, dijelom neobjavljeni tekstovi, a umjesto monumentalnoga nacionalnog spomenika i optimalnog uzorka rodonačelnice hrvatske dječje književnosti, cilj je upozoriti na stvarni lik književnice koja je 'toliko ljupko spojila spisateljstvo s dužnostima ženskim' da je život okončala samoubojstvom, priopćili su organizatori.

Tema festivala bit će i istaknuta profesorica ženskih studija Sveučilišta Kalifornija Donna Haraway i njezin cyberfeministički manifest, a Djevojke iz Makedonije predstavit će svoj festival Prvo pa Žensko i ispričati kako je prošlo žensko mapiranje Zagreba. Festival zatvara glazbenica Jam Rostron, poznatija pod imenom Planningtorock, koja će predstaviti album All's Love Legal u Pogonu Jedinstvo.